Schab po holendersku z jabłkami
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Schab po holendersku, to pyszne przyrządzone, soczyste mięso w aromatyczny, kwaskowym sosie z jabłek. Najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g schabu
- 4 winne jabłka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki musztardy
- 0,5 szklanki kwaśniej śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski, posolić, popieprzyć i obsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekaną cebulę, chwile smażyć i przełożyć do rondla.
- Na drugiej patelni usmażyć na maśle pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy się zrumienią dodać do nich starce na grubych oczkach jabłka. i dusić razem na małym ogniu 5 min. Podlać bulionem, dodać musztardę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 30 min.
- Pod koniec wlać śmietanę i posypać natką. Podawać z ryżem i surówką.