Schab z grzybami - pomysł na smaczny niedzielny obiad
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Schab z grzybami sprawdzi się na niedzielny obiad. Można go podawać z kluskami albo z ziemniakami.
Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, dlaczego warto ją kupić!
SKŁADNIKI
- 1–1,2 kg schabu karkowego lub środkowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka mąki
- 3–4 łyżki masła klarowanego
- 3 cebule
- 1 i 1/2 litra bulionu
- 500 g młodych grzybów (podgrzybki, borowiki, rydze)
- 1/2 szklanki startego razowego chleba
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i oprószyć mąką.
- Stopić 2 łyżki masła i zrumienić mięso.
- Cebule posiekać; grzyby pokroić.
- Rozgrzać pozostałe masło, wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, grzyby. Dusić 10 minut, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do mięsa, wlać bulion, przykryć i dusić przez godzinę.
- Pod koniec wsypać starty chleb, potrząsnąć rondlem, doprawić sos solą i pieprzem, dusić 10 minut.
- Miękkie mięso pokroić na plastry, polać sosem.