Znakomity schab w przeczkowym sosie - pomysł na schabowe inaczej
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Schab i porzeczki to znakomita para. Sos porzeczkowy wspaniale podkreśla łagodny smak pieczonego schabu, nadając mu wyrazistości i głębi. Polecamy przepis na pyszny schab w sosie porzeczkowym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 2 szklanki czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
- 1 szklanka wody
- cukier
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na plastry i oprószyć solą i pieprzem.
- Świeże porzeczki umyć i obrać z szypułek, mrożone - rozmrozić.
- Zagotować wodę i wrzucić do niej porzeczki i cukier. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
- Mięso zrumienić na patelni z każdej strony po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.
- Piec w temperaturze 180 st. C przez 50 min.