Schab w sosie piwnym

Schab w sosie piwnym
Autor: Shutterstock Schab w sosie piwnym to danie kuchni niemieckiej.
łatwy
90 min
4

Schab gotowany w piwie jest kruchy i soczysty, a sos na bazie piwnego wywaru niezwykle aromatyczny.

SKŁADNIKI

  • kg schabu
  • butelka jasnego piwa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera korzeniowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj, osusz, natrzyj sola i pieprzem, włóż do garnka i zalej piwem.
  • Dodaj obrane i drobno pokrojone warzywa i koncentrat, gotuj na małym ogniu około godziny pod przykryciem.
  • Ugotowane mięso wyjmij z rondla i pokrój w plastry.
  • Wywar przecedź i zapraw mąką ziemniaczaną rozmieszaną w malej ilości zimnej wody.
  • Sos zagotuj, gdy zgęstnieje przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Włóż mięso i całość zagotuj na dużym ogniu.