Schab w sosie piwnym
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Schab gotowany w piwie jest kruchy i soczysty, a sos na bazie piwnego wywaru niezwykle aromatyczny.
SKŁADNIKI
- kg schabu
- butelka jasnego piwa
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera korzeniowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyj, osusz, natrzyj sola i pieprzem, włóż do garnka i zalej piwem.
- Dodaj obrane i drobno pokrojone warzywa i koncentrat, gotuj na małym ogniu około godziny pod przykryciem.
- Ugotowane mięso wyjmij z rondla i pokrój w plastry.
- Wywar przecedź i zapraw mąką ziemniaczaną rozmieszaną w malej ilości zimnej wody.
- Sos zagotuj, gdy zgęstnieje przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Włóż mięso i całość zagotuj na dużym ogniu.