Schab nadziewany z szynkowara
2021-03-29
średni
30 min
4
Schab z szynkowara jest niezwykle delikatny i miękki, nie traci bowiem wilgoci, jak podczas pieczenia. Zobacz jak zrobić schab nadziewany z szynkowara. Taki schab po przekrojeniu wygląda bardzo dekoracyjnie. Z pewnością będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego
SKŁADNIKI
- 90 dag schabu
- 200 g dobrej jakości szynki wędzonej pokrojonej w grubszą kostkę
- pęczek czosnku niedźwiedziego, posiekany (lub pokrojony w talarki kawałek zielonej części pora)
- sól
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka mąki kukurydzianej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mocz schab w dobrze osolonej wodzie przez ok. 12 godzin. Wyjmij i osusz.
- Następnie długim ostrym nożem zrób otwór wzdłuż schabu. Wypełnij go kawałkami szynki i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim (lub porem).
- Następnie wymieszaj przyprawy z mąką kukurydzianą i obtocz w nich mięso. Włóż do woreczka, umieść w szynkowarze. Podgrzej prawie do wrzenia. Zmniejsz ogień tak, aby od dna odrywały się tylko pojedyncze pęcherzyki. Parz ok. 1,5 godziny.