Schab w sosie pomarańczowym według Jana Kuronia

2021-03-29
Schab w sosie pomarańczowym według Jana Kuronia
Autor: materiały prasowe Schab w sosie pomarańczowym
łatwy
0 min
4

Dania ze schabu są bardzo popularne na polskich stołach. Jeśli szukacie nowych inspiracji koniecznie wypróbujcie przepis Jana Kuronia na schab w gęstym sosie pomarańczowym. To doskonałe danie świąteczne.

SKŁADNIKI

  • MIĘSO
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 kawałków schabu
  • odrobina sosu sojowego jasnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej siekanej szałwii + 6 listków
  • sól, pieprz
  • SOS POMARAŃCZOWY
  • 1 łyżka masła
  • 2 szalotki lub mała cebula
  • 2 pomarańcze pokrojone w cząstki
  • 2 łyżki marmolady z pomarańczy
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mięso zamarynuj w czosnku, soli, pieprzu i posiekanej szałwii. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

    Po tym czasie obsmaż schab na oleju na złoty kolor (przy przewracaniu na drugą stronę połóż pod kotlety po listku szałwii). Zawiń w folię aluminiową i odstaw na bok.

    Na patelnię po smażeniu mięsa dodaj masło i zeszklij na nim pokrojone w kostkę szalotki, dodaj tymianek. Następnie dołóż pokrojone pomarańcze, marmoladę oraz bulion.

    Całość zredukuj na małym ogniu o połowę. Do sosu przełóż mięso i duś całość kilka minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.