Schab wolno pieczony w niskiej temperaturze: przepis na soczysty schab różowy w środku

2022-09-07
Schab wolno pieczony
Autor: Shutterstock Schab pieczony powoli w niskiej temperaturze to gwarancja sukcesu. 
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Schab pieczony w niskiej temperaturze jest soczysty, lekko różowy w środku i na pewno zaskoczy rodzinę nie tylko w święta. Tak upieczony schab wieprzowy jest bardzo smaczny. Można go podać, jako danie ciepłe, lub na zimno, jako wędlinę. Schab pieczony powoli w niskiej temperaturze jest doskonały.

Całkowite ścięcie białka następuje, gdy wewnątrz mięsa temperatura osiągnie 62 st. C. Jest to moment, w którym pieczone mięso przestaje być surowe. Natomiast w temperaturze 82 st. C zaczynają pękać komórki tłuszczowe, co powoduje optymalną wilgotność mięsa. Powyżej tej wewnętrznej temperatury mięso zaczyna wysychać. 

Pieczyste, czyli staropolska pieczeń

Dawniej na pieczone w dużym kawałku mięso mówiono pieczyste. Dzisiaj również warto od czasu do czasu upiec większy kawałek mięsa. Taką pieczeń, gdy wystygnie, warto wykorzystać jako pyszną domową wędliną, idealną na kanapki. Oto kilka wypróbowanych przepisów z gatunków mięs mniej popularnych niż schab, a równie dobrych. 

Pieczeń cielęca z winogronami

Braciole: włoska pieczeń z łaty wołowej

Rostbef: angielska wolno pieczona wołowina

Łopatka wieprzowa pieczone w rękawie

Biały boczek: przepis na soczystą pieczeń

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę, tymianek, czosnek, kmin, rozmaryn, pieprz mielimy w młynku lub rozcieramy w moździerzu.
  • Mięso nacieramy mieszanką przypraw, którą przygotowaliśmy i odkładamy na godzinę.
  • Schab musi nabierać smaku w temperaturze pokojowej, dzięki temu mięso będzie piekło się równomiernie.
  • Przed smażeniem mięso nacieramy solą.
  • Następnie rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni i na silnym ogniu krótko obsmażamy mięso przez 2 minuty z każdej ze stron.
  • Zrumienienie zamyka struktury mięsa, zapobiega wyciekaniu soków i pogłębia smak pieczeni.
  • Obsmażony schab obkładamy listkami laurowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (grzanie góra-dół).
  • Pieczemy przez  2 godziny, aż mięso uzyska wewnątrz temperaturę ok. 65°C. Na każdy kilogram mięsa więcej trzeba dodać 1,5 godziny.
  • Dzięki stosunkowo długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze pieczony schab jest różowy i soczysty.
  • Kiedy schab jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i dajemy mu odpocząć przez około 15-20 minut. Dopiero po tym czasie można go kroić. 
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad