Kumin, kmin rzymski - co to za przyprawa? Do czego się ją dodaje? [WIDEO]

Kumin, inaczej kmin rzymski, to aromatyczny, słodko-ostry dodatek do potraw znany już od 5000 lat. Czy wiesz, jak używać tej przyprawy? Sprawdź, do czego pasuje kumin i gdzie się go stosuje.

Kumin, inaczej zwany kminem rzymskim lub czarnym kminkiem, jest rośliną uprawianą w Indiach, Iranie, Azji Mniejszej i w północnej Afryce. Kumin ma zbliżone działanie i podobny smak do kminku zwyczajnego, jednak są one bardziej intensywne. Mieszkańcy Indii używają kuminu do produkcji przyprawy curry. Kumin ogromną popularnością cieszy się też w Egipcie.

  • w produkcji serów holenderskich i francuskich,

  • w potrawach kuchni Bliskiego Wschodu (np. falafel, hummus),

  • w potrawach kuchni meksykańskiej, szczególnie z fasoli, np. chilli con carne,

  • do wyrobu pieczywa - bułki z kminkiem są popularne na Słowacji,

  • do większości indyjskich potraw i mieszanek przypraw,

  • do zup i gulaszów, takich jak francuskie ragout,

  • do niektórych pieczeni oraz potraw rybnych, wieprzowych, baranich i drobiowych,

  • do wyrobu kiełbas,

  • do sosów i dressingów jogurtowych,

  • kumin pasuje też do buraków, ziemniaków, marchewki, bakłażanów,

  • przyprawę można stosować w połączeniu ze słodką papryką, czosnkiem, kolendrą, koprem włoskim

Kmin rzymski ma działanie przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Owoce kuminu wspomagają pracę serca i układu oddechowego, oprócz tego pobudzają do pracy metabolizm.

Zobacz inspirujące WIDEO z przepisami Kucharskiego na potrawy z kminem rzymskim:

Ocena: 3,9