Biały boczek pieczony - przepis na boczek wielkanocny

2021-03-29
Biały boczek pieczony na Wielkanoc
Autor: thinkstockphotos.com Surowy boczek jest niedrogi, a po upieczeniu zamienia się w doskonałą domową wędlinę. 
łatwy
20 min
4

Pieczony boczek to idealne danie na uroczysty obiad wielkanocny. Boczek pieczony będzie smakował wyśmienicie także na zimno, jako wędlina. Tak przygotowany boczek zadowoli nawet przeciwników boczku! Podajemy przepis na idealny biały boczek pieczony.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg chudego surowego boczku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki zmielonej lub utłuczonej kolendry
  • półtorej łyżeczki soli
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki sproszkowanego chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty wymieszać, natrzeć mięso ze wszystkich stron, zrolować, gdyby było grube i nie trzymało zrolowanej formy – zawinąć aluminiową folią lub związać bawełnianym sznurkiem, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na najmniej 3 do 24 godzin.
  • Na dno żaroodpornego naczynia wylać łyżkę oleju, położyć na nim mięso.
  • Piekarnik ustawić na 200 st. Włożyć mięso pod przykryciem i po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C.
  • Podlać 3/4 szklanki gorącej wody i zamknąć naczynie. Mięso przewrócić w trakcie pieczenia 2-3 razy. Piec 3 godziny.
  • Nie kroić wcześniej niż po 15- 20 minutach od wyjęcia z piekarnika, aby soki powstałe podczas pieczenia pozostały w mięsie.
  • Można podać na gorąco na obiad lub na zimno, jak wędlinę.