Pieczeń z łaty wołowej: przepis na włoską roladę wołową braciole

2021-03-29
Pieczeń z łaty wołowej: przepis na włoską roladę wołową braciole
Autor: Shutterstock Pieczeń z łatwy wołowej to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. 
łatwy
20 min
4

Pieczeń z łaty wołowej to oszczędny sposób na pieczyste z wołowiny. Wbrew powszechnej opinii wołowina wcale nie musi być twarda i sucha. Wystarczy odpowiedni przygotować mięso i gotowe. Włoska braciole to świetny pomysł na wykorzystanie nieco tańszej łaty wołowej. Do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 750 g łaty wołowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki pokruszonego świeżego chleba
  • 1/2 szklanki tartego Parmezanu lub innego dojrzałego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso rozłożyć na desce błyszczącą stroną do dołu. Powierzchnię mięsa natrzeć olejem.
  • Wymieszać okruchy świeżego chleba (bez skórki) z natką pietruszki, startym Parmezanem, oregano, drobno posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
  • Mieszankę chleba i przypraw równomiernie rozłożyć na powierzchni mięsa. Docisnąć. Zwinąć roladę, zaczynając od krótszego boku. Związać bawełnianym sznurkiem.
  • Roladę osmażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do brytfanny lub rondla. Dodać cebulę, podlać wodą i dusić do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą. 
  • Gdy mięso dochodzi, przygotować sos. Przetarte pomidory pelati  doprawić solą, cukrem, tymiankiem i bazylią, dodać 1/4 szklanki wody. Tak przygotowany sos doprowadzić do wrzenia i zredukować, czyli odparować go, aż do zagęszczenia. 
  • Gotowe mięso wyjąć na deskę i pokroić na plastry. Podawać z pomidorowym sosem i makaronem