Schab w cydrze lub piwie jabłkowym: przepis na pyszny schab!

2021-03-29
Schab w cydrze lub piwie jabłkowym: przepis na pyszny schab!
Autor: Shutterstock Schab duszony w piwie jabłkowym zyskuje na kruchości, smaku i aromacie.
łatwy
25 min
4

Schab i jabłka to udany duet - wiadomo to od lat. a gdy zamiast jabłek użyć do duszenia schabu cydru lub piwa jabłkowego? Potrawa przygotowana w ten sposób jest pyszna, pełna smaku i aromatu, a mięso bardzo soczyste.

Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego

SKŁADNIKI

  • 400 g schabu bez kości:
  • 4 cebule
  • 400 ml cydru lub piwa jabłkowego typu Reed's
  • 100 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyzki mąki pszennej
  • sól, pieprz cayenne
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze około 3 minuty. Zdejmujemy z ognia.
  • Schab kroimy w paski. Oprószamy mąką, i podsmażamy w garnku na małym ogniu przez około 4 minuty.
  • Lekko zrumienione mięso zalewamy cydrem lub piwem i wodą. Dobrze mieszamy i chwilę dusimy.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulę, sól i pieprz do smaku.
  • Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy około 40 minut. Mieszamy co jakiś czas, by mięso nie przywarło do dna a sos się nie przypalił.
  • Gdy  mięso będzie  miękkie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos jeśli jest zbyt rzadkiy.