Schab w cydrze lub piwie jabłkowym: przepis na pyszny schab!
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Schab i jabłka to udany duet - wiadomo to od lat. a gdy zamiast jabłek użyć do duszenia schabu cydru lub piwa jabłkowego? Potrawa przygotowana w ten sposób jest pyszna, pełna smaku i aromatu, a mięso bardzo soczyste.
Sprawdź: Wartość odżywcza mięsa wieprzowego
SKŁADNIKI
- 400 g schabu bez kości:
- 4 cebule
- 400 ml cydru lub piwa jabłkowego typu Reed's
- 100 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyzki mąki pszennej
- sól, pieprz cayenne
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju na małym ogniu, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze około 3 minuty. Zdejmujemy z ognia.
- Schab kroimy w paski. Oprószamy mąką, i podsmażamy w garnku na małym ogniu przez około 4 minuty.
- Lekko zrumienione mięso zalewamy cydrem lub piwem i wodą. Dobrze mieszamy i chwilę dusimy.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, cebulę, sól i pieprz do smaku.
- Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy około 40 minut. Mieszamy co jakiś czas, by mięso nie przywarło do dna a sos się nie przypalił.
- Gdy mięso będzie miękkie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos jeśli jest zbyt rzadkiy.