Schab pieczony z papryką i ziemniakami

2021-03-29
Schab pieczony z papryką i ziemniakami
Autor: Shutterstock Pyszny pieczony schab efektownie wygląda zaserwowany z orzeźwiającym dodatkiem plasterków pomarańczy
łatwy
20 min
4

Schab pieczony z papryka i ziemniakami to świetny sposób na łatwe, efektowne i eleganckie podanie tradycyjnego pieczystego. Wszystko w jednym naczyniu, łatwo i  przyjemnie, a na dodatek pysznie!

Gotują, testują i piszą dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu,
  • 3 cebule
  • 1 duża papryka
  • 6 dużych ziemniaków
  • przyprawy: papryka słodka, sól i pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką.
  • Cebulę kroimy w talarki, a paprykę w paski.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy plastry schabu, przekładając je cebulą i papryką.
  • Obrane ziemniaki kroimy na duże kawałki, solimy oraz pieprzymy i układamy dookoła mięsa.
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
  • Mięso pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 30 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 20 min.
  • W ostatnim etapie pieczenia możemy też dodać cukinię pokrojoną w grube plastry.