Schab pieczony z papryką i ziemniakami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Schab pieczony z papryka i ziemniakami to świetny sposób na łatwe, efektowne i eleganckie podanie tradycyjnego pieczystego. Wszystko w jednym naczyniu, łatwo i przyjemnie, a na dodatek pysznie!
Gotują, testują i piszą dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu,
- 3 cebule
- 1 duża papryka
- 6 dużych ziemniaków
- przyprawy: papryka słodka, sól i pieprz
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab kroimy w plastry. Nacieramy solą, pieprzem i papryką słodką.
- Cebulę kroimy w talarki, a paprykę w paski.
- W naczyniu żaroodpornym układamy plastry schabu, przekładając je cebulą i papryką.
- Obrane ziemniaki kroimy na duże kawałki, solimy oraz pieprzymy i układamy dookoła mięsa.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
- Mięso pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 30 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 20 min.
- W ostatnim etapie pieczenia możemy też dodać cukinię pokrojoną w grube plastry.