Rabarbar - 20 przepisów na rabarbar na słodko i nie tylko!

2025-05-21 15:52

Rabarbar jest coraz bardziej doceniany w kuchni, bo ma wiele zastosowań. Nie tylko tradycyjne - jako surowiec na kompot czy wiosenne ciasto, ale też jako dodatek do dań mięsnych. Zobaczcie, jak możecie wykorzystać rabarbar w kuchni.

rabarbar - 20 przepisów
Autor: Shutterstock Rabarbar to wiosenny hit - idealny na kompot, ciasto, a także jako do dodatek do dań wytrawnych.

Spis treści

  1. Dania z rabarbarem
  2. Rabarbarowe przetwory do mięs
  3. Desery z rabarbarem
  4. Przetwory z rabarbaru na słodko

Dania z rabarbarem

Z rabarbarem zazwyczaj przygotowujemy pyszne ciasta i aromatyczne słodko-kwaśne dżemy i konfitury. Tymczasem jego kwaskowaty smak znakomicie pasuje do dań mięsnych, zwłaszcza do drobiu i wołowiny. Świetnie smakują również bezmięsne przekąski z dodatkiem rabarbaru. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów na dania z rabarbarem.

Rabarbarowe przetwory do mięs

Z rabarbaru można również przygotować znakomite zimne sosy do mięs. Podkreślą i wydobędą smak pieczonych i smażonych dań mięsnych. Można je również dodać do sałatek, kanapek i wędlin.

Desery z rabarbarem

Deser z rabarbarem to wiosenna klasyka. Świetnie smakuje zarówno z ciastem kruchym, jak i drożdżowym. Idealnie sprawdzi się do przygotowania muffinek, babeczek, rogalików czy placków, a rabarbar pod kruszonką to po prostu boski deser.

Przetwory z rabarbaru na słodko

Aby słodko-kwaśny smak rabarbaru towarzyszył nam nie tylko wiosną, warto zamknąć go w słoikach. Smak rabarbaru można też połączyć z innymi owocami, takimi jak jabłka, truskawki, agrest, a także aromatycznymi przyprawami - wanilią, cynamonem i goździkami.

Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na pyszne domowe ciasta z rabarbarem w roli głównej.

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Beszamel SE Google News