Rabarbar - 20 przepisów na rabarbar na słodko i nie tylko!
Rabarbar jest coraz bardziej doceniany w kuchni, bo ma wiele zastosowań. Nie tylko tradycyjne - jako surowiec na kompot czy wiosenne ciasto, ale też jako dodatek do dań mięsnych. Zobaczcie, jak możecie wykorzystać rabarbar w kuchni.

Spis treści
Dania z rabarbarem
Z rabarbarem zazwyczaj przygotowujemy pyszne ciasta i aromatyczne słodko-kwaśne dżemy i konfitury. Tymczasem jego kwaskowaty smak znakomicie pasuje do dań mięsnych, zwłaszcza do drobiu i wołowiny. Świetnie smakują również bezmięsne przekąski z dodatkiem rabarbaru. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów na dania z rabarbarem.
- Kaczka pieczona z rabarbarem - przepis na znakomite danie sezonowe
- Zrazy zawijane z rabarbarem
- Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
- Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
- Szparagi z rabarbarowym dressingiem
- Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Rabarbarowe przetwory do mięs
Z rabarbaru można również przygotować znakomite zimne sosy do mięs. Podkreślą i wydobędą smak pieczonych i smażonych dań mięsnych. Można je również dodać do sałatek, kanapek i wędlin.
- Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
- Ocet z rabarbaru - jak zrobić domowy ocet rabarbarowy
- Chutney z rabarbaru - przepis. Jak zrobić chutney z rabarbaru?
Desery z rabarbarem
Deser z rabarbarem to wiosenna klasyka. Świetnie smakuje zarówno z ciastem kruchym, jak i drożdżowym. Idealnie sprawdzi się do przygotowania muffinek, babeczek, rogalików czy placków, a rabarbar pod kruszonką to po prostu boski deser.
- Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
- Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
- Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
- Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
- Czekoldowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek
- Sernik na zimno z rabarbarem
- Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami, daktylami i miodem
Przetwory z rabarbaru na słodko
Aby słodko-kwaśny smak rabarbaru towarzyszył nam nie tylko wiosną, warto zamknąć go w słoikach. Smak rabarbaru można też połączyć z innymi owocami, takimi jak jabłka, truskawki, agrest, a także aromatycznymi przyprawami - wanilią, cynamonem i goździkami.
- Kompot z rabarbarem i goździkami
- Marmolada rabarbarowo-jabłkowa
- Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów
- Dżem z rabarbaru - 3 przepisy na przetwory z rabarbaru
- Truskawkowy kompot z rabarbarem
Zobacz galerię i poznaj inne przepisy na pyszne domowe ciasta z rabarbarem w roli głównej.
