Rabarbar - 20 przepisów na rabarbar na słodko i nie tylko!
Rabarbar jest coraz bardziej doceniany w kuchni, bo ma wiele zastosowań. Nie tylko tradycyjne - jako surowiec na kompot czy wiosenne ciasto, ale też jako dodatek do dań mięsnych. Zobaczcie, jak możecie wykorzystać rabarbar w kuchni.
Spis treści
Dania z rabarbarem
Z rabarbarem zazwyczaj przygotowujemy pyszne ciasta i aromatyczne słodko-kwaśne dżemy i konfitury. Tymczasem jego kwaskowaty smak znakomicie pasuje do dań mięsnych - zwłaszcza do drobiu i wołowiny. Świetnie smakują również bezmięsne przekąski z dodatkiem rabarbaru. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów na dania z rabarbarem.
Kaczka pieczona z rabarbarem - przepis na znakomite danie sezonowe
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Szparagi z rabarbarowym dressingiem
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Rabarbarowe przetwory do mięs
Z rabarbaru można również przygotować znakomite zimne sosy do mięs. Podkreślą one i wydobędą smak pieczonych i smażonych dań mięsnych, można je również dodać do sałatek, kanapek i wędlin.
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
Ocet z rabarbaru - jak zrobić domowy ocet rabarbarowy
Chutney z rabarbaru - przepis. Jak zrobić chutney z rabarbaru?
Desery z rabarbarem
Deser z rabarbarem to wiosenna klasyka - świetnie smakuje zarówno z ciastem kruchym, jak i drożdżowym. Można użyć do przygotowania muffinek, babeczek, rogalików czy placków. A rabarbar pod kruszonką to po prostu boski deser.
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Czekoldowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek
Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami, daktylami i miodem
Przetwory z rabarbaru na słodko
Aby słodko-kwaśny smak rabarbaru towarzyszył nam nie tylko wiosną warto zamknąć go w słoikach. Warto też łączyć smak rabarbaru z innymi owocami - jabłkami, truskawkami, agrestem, a także aromatycznymi przyprawami - wanilią, cynamonem i goździkami.
Kompot z rabarbarem i goździkami
Marmolada rabarbarowo-jabłkowa
Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów
Dżem z rabarbaru - 3 przepisy na przetwory z rabarbaru
Truskawkowy kompot z rabarbarem