Rabarbar - 20 przepisów na rabarbar na słodko i nie tylko!

2020-05-16 9:58
Rabarbar nie tylko na słodko
Autor: Shutterstock Rabarbar to wiosenny hit  - idealny na kompot, ciasto, a także jako do dodatek do dań wytrawnych

Rabarbar jest coraz bardziej doceniany w kuchni, bo ma wiele zastosowań. Nie tylko tradycyjne - jako surowiec na kompot czy wiosenne ciasto, ale też jako dodatek do dań mięsnych. Zobaczcie, jak możecie wykorzystać rabarbar w kuchni.

Dania z rabarbarem

Z rabarbarem zazwyczaj przygotowujemy pyszne ciasta i aromatyczne słodko-kwaśne dżemy i konfitury. Tymczasem jego kwaskowaty smak znakomicie pasuje do dań mięsnych - zwłaszcza do drobiu i wołowiny. Świetnie smakują również bezmięsne przekąski z dodatkiem rabarbaru. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów na dania z rabarbarem.

Kaczka pieczona z rabarbarem - przepis na znakomite danie sezonowe

Zrazy zawijane z rabarbarem

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Szparagi z rabarbarowym dressingiem

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Rabarbarowe przetwory do mięs

Z rabarbaru można również przygotować znakomite zimne sosy do mięs. Podkreślą one i wydobędą smak pieczonych i smażonych dań mięsnych, można je również dodać do sałatek, kanapek i wędlin.

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Ocet z rabarbaru - jak zrobić domowy ocet rabarbarowy

Chutney z rabarbaru - przepis. Jak zrobić chutney z rabarbaru?

Desery z rabarbarem

Deser z rabarbarem to wiosenna klasyka - świetnie smakuje zarówno z ciastem kruchym, jak i drożdżowym. Można użyć do przygotowania muffinek, babeczek, rogalików czy placków. A rabarbar pod kruszonką to po prostu boski deser.

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

Czekoldowe ciasto z rabarbarem - idealny wiosenny podwieczorek

Sernik na zimno z rabarbarem

Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami, daktylami i miodem

Przetwory z rabarbaru na słodko

Aby słodko-kwaśny smak rabarbaru towarzyszył nam nie tylko wiosną warto zamknąć go w słoikach. Warto też łączyć smak rabarbaru z innymi owocami - jabłkami, truskawkami, agrestem, a także aromatycznymi przyprawami - wanilią, cynamonem i goździkami.

Kompot z rabarbarem i goździkami

Marmolada rabarbarowo-jabłkowa

Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów

Dżem z rabarbaru - 3 przepisy na przetwory z rabarbaru

Truskawkowy kompot z rabarbarem