Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

rabarbar-w-ciescie-francuskim-prosty-przepis-na-wiosenny-deser.jpg
Autor: Shutterstock Jeśli masz więcej czasu - zamiast jednego ciasta możesz zrobić rabarbarowe ciasteczka - krojąc ciasto francuskie na kwadraty i ozdobnie, układajac je w foremkach na muffiny
łatwy
50 min
4

Rabarbar prawdopodobnie pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Są jednak źródła, które podają, że ojczyzną rabarbaru jest Tybet. W kuchni chińskiej jest ceniony od 2700 lat. Trafił nad Wołgę, stamtąd do starożytnej Grecji i Rzymu. Jego grecka nazwa rhabarbaros brzmi w tłumaczeniu brzmi "obcy znad Wołgi". Wiosną, gdy pędy rabarbaru są młode, warto wykorzystać go do przygotowania deserów i ciast.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar umyć i obrać, pokroić na kawałki ok. 2 cm.
  • Morele umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić na ćwiartki.
  • Rabarbar udusić z dodatkiem cukru i soli, mieszając od czasu do czasu.
  • Kiedy masa zgęstnieje, dodać morele i dusić jeszcze 4 minuty.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody i zagotować. Doprawić goździkami.
  • Odstawić i ostudzić.
  • Ciasto rozmrozić. Wyciąć dwa długie prostokąty.
  • Dolny płat ciasta posypać bułką tartą, pozostawiając wolne brzegi, ułożyć na nim uduszone nadzienie.
  • Przykryć długim płatem ciasta i zlepić dokładnie brzegi.
  • Ciasto posmarować żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 30 minut, aż będzie rumiane.