Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Rabarbar prawdopodobnie pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Są jednak źródła, które podają, że ojczyzną rabarbaru jest Tybet. W kuchni chińskiej jest ceniony od 2700 lat. Trafił nad Wołgę, stamtąd do starożytnej Grecji i Rzymu. Jego grecka nazwa rhabarbaros brzmi w tłumaczeniu brzmi "obcy znad Wołgi". Wiosną, gdy pędy rabarbaru są młode, warto wykorzystać go do przygotowania deserów i ciast.
Polecamy inne desery z rabarbarem:
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Kompot z rabarbarem i goździkami
Amerykański placek z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Rabarbar nie tylko na słodko:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (30 dag)
- 1 żółtko
- 50 dag rabarbaru
- 30 dag moreli
- 10 dag cukru
- szczypta mielonych goździków
- 1/3 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar umyć i obrać, pokroić na kawałki ok. 2 cm.
- Morele umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić na ćwiartki.
- Rabarbar udusić z dodatkiem cukru i soli, mieszając od czasu do czasu.
- Kiedy masa zgęstnieje, dodać morele i dusić jeszcze 4 minuty.
- Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody i zagotować. Doprawić goździkami.
- Odstawić i ostudzić.
- Ciasto rozmrozić. Wyciąć dwa długie prostokąty.
- Dolny płat ciasta posypać bułką tartą, pozostawiając wolne brzegi, ułożyć na nim uduszone nadzienie.
- Przykryć długim płatem ciasta i zlepić dokładnie brzegi.
- Ciasto posmarować żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 30 minut, aż będzie rumiane.