Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Clafoutis z rabarbarem to lekkie ciasto przypominające omlet, doskonałe do popołudniowej herbaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Clafoutis (wym. klafuti) to delikatne, podobne do omletu ciasto popularne we Francji. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować. Wiosną warto przyrządzić ciasto z rabarbarem. Mówimy, jak upiec clafoutis z rabarbarem.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej 

  • 1 niepełna szklanka mleka

  • 2 łyżki cukru

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 2 jaja

  • 2 łyżeczki kakao

  • 1 łyżka rumu

  • garść suszonej żurawiny

  • pęczek łodyg rabarbaru

  • masło do natarcia formy

  • 1 łyżka tartej bułki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na pięciocentymetrowe kawałki, blanszujemy przez 5 minut, osączamy na sicie.

  • Formę smarujemy masłem i wysypujemy kruszonką lub amarantusem, rozkładamy równomiernie rabarbar po całej powierzchni naczynia. Obsypujemy żurawiną.

  • Cukier, przesianą mąkę, mleko, jaja miksujemy na jednolitą masę, nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego. Zalewamy rabarbar ciastem.

  • Clafoutis wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. pół godziny, zależnie od grubości warstwy ciasta; im grubsza będzie, tym dłużej. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem, czy nasz clafoutis z rabarbarem jest gotowy.

  • Clafoutis podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany albo sosu śmietankowo-waniliowego.

tip dnia

Dodatki smakowe można modyfikować, zastępując rabarbar sezonowymi owocami – clafoutis równie dobrze uda się, jeśli użyjemy truskawek, bananów, gruszek, miechunki czy wypestkowanych i osączonych z soku wiśni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5