Prosta tęczowa babka na Wielkanoc: sprawdzony przepis na tęczowe ciasto
Amerykański placek z rabarbarem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne ciasto z rabarbarem to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty w ciepły dzień.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Rabarbar najczęściej wykorzystujemy do gotowania kompotów. Ale jego zastosowanie jest znacznie szersze. Podajemy przepis na pyszne ciasto z rabarbarem.
Składniki
20 dag mąki
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 kg obranego rabarbaru
szczypta soli
1 jajko
25 g orzechów włoskich
25 g masła
25 g mąki
25 g cukru
bułka tarta do posypania
10 dag twarogu
1 szklanka twarogu
1 szklanka cukru
3 jajka
5 dag mąki
Przygotowanie krok po kroku:
Z mąki, cukru, masła, jajka i szczypty soli szybko zagnieć ciasto.
Włóż je na 30 minut do lodówki.
Przygotuj krem: zmiel orzechy, utrzyj je z masłem, mąką, cukrem i jajkiem.
Wyłóż tortownicę ciastem, posmaruj kremem, posyp bułką tartą, na niej ułóż drobno pokrojony rabarbar.
Składniki na masę dokładnie wymieszaj i zalej nią rabarbar.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 70 minut.
Najlepiej smakuje podane na gorąco z gałką lodów.