Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczony rabarbar na ciepło podany z zimnymi lodami to wyśmienity deser zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Warto jeść rabarbar, gdyż ma działanie prozdrowotne, między innymi zapobiega rakowi.

Składniki

  • 4-6 łodyg rabarbaru

  • 3 łyżki cukru

  • 1/2 łyżki cukru wanilinowego lub drobno posiekanej laska wanilii wymieszanej z cukrem pudrem

  • kawałek masła do wysmarowania naczynia

  • 4 porcje lodów waniliowych lub śmietankowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar kroimy na małe kawałki. Dodajemy cukier i wanilię. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans.

  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wsypujemy rabarbar i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  • Pieczony rabarbar podajemy z porcją lodów.

Ocena: 5