Kaczka pieczona z rabarbarem - przepis na znakomite danie sezonowe

Kaczka pieczona z rabarbarem - przepis na znakomite danie sezonowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kacze piersi smakują wyśmienicie podane z rabarbarowym sosem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 55 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rabarbar dostępny jest wiosną i latem. Jest bogaty w potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy C, B1, A. Przygotowany z kaczką, mięsem nie zakwaszającym organizmu, staje się zdrowym obiadem. Podajemy sprawdzony przepis na kaczkę pieczoną z rabarbarem.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar dokładnie myjemy, oczyszczamy włókna i kroimy na 3 cm kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki, rozdrabniamy na listki. Z piersi zdejmujemy skórkę i opiekamy w całości w wysokiej temperaturze przez 2 minuty.

  • Dosmażamy na patelni, na średnim ogniu, z każdej strony około 8 minut, a następnie zakrywamy przykrywką, by nie straciły ciepła.

  • Cebule i rabarbar dusimy na oleju roślinnym, dolewamy wino i rosół, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody, gotujemy.

  • Sos doprawiamy do smaku solą i cukrem, oprószamy ziarenkami pieprzu.

  • Mięso kroimy na kawałki i podajemy na uduszonych warzywach.

  • Z takim sosem wyśmienicie smakuje również wątróbka, którą możemy zaserwować z ziemniakami lub białym ryżem.

Ocena: 5