Zupa pieczarkowa: przepis babci na najlepszą zupę
Kaczka pieczona z rabarbarem - przepis na znakomite danie sezonowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kacze piersi smakują wyśmienicie podane z rabarbarowym sosem.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 55 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Rabarbar dostępny jest wiosną i latem. Jest bogaty w potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy C, B1, A. Przygotowany z kaczką, mięsem nie zakwaszającym organizmu, staje się zdrowym obiadem. Podajemy sprawdzony przepis na kaczkę pieczoną z rabarbarem.
Składniki
500 g rabarbaru
4 cebule
2 piersi kaczki (200 g)
200 ml rosołu z drobiu
olej
4 łyżki białego wina
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
sól
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
Rabarbar dokładnie myjemy, oczyszczamy włókna i kroimy na 3 cm kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki, rozdrabniamy na listki. Z piersi zdejmujemy skórkę i opiekamy w całości w wysokiej temperaturze przez 2 minuty.
Dosmażamy na patelni, na średnim ogniu, z każdej strony około 8 minut, a następnie zakrywamy przykrywką, by nie straciły ciepła.
Cebule i rabarbar dusimy na oleju roślinnym, dolewamy wino i rosół, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody, gotujemy.
Sos doprawiamy do smaku solą i cukrem, oprószamy ziarenkami pieprzu.
Mięso kroimy na kawałki i podajemy na uduszonych warzywach.
Z takim sosem wyśmienicie smakuje również wątróbka, którą możemy zaserwować z ziemniakami lub białym ryżem.
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser