Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Fit&Easy

Pieczone buraki zachowują więcej wartości odżywczych niż gotowane.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami  i rabarbarem, z dodatkiem mozzarelli i kroplą octu balsamicznego. Pieczone, słodkawe buraki są doskonałą podstawą dietetycznych i zdrowych sałatek. Rabarbar zaś umiejętnie podkreśla ich słodycz i stanowi dla niej ciekawy kontrapunkt.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35–45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

  • Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.

  • Mieszankę sałat połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w „ćwiartki” mozzarellą.

  • Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną.

Ocena: 4