Cykoria - przysmak i lekarstwo w jednym. Dlaczego warto jeść cykorię?

Cykoria - przysmak i lekarstwo w jednym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cykoria, chociaż niedoceniana, posiada wiele właściwości zdrowotnych.

Cykoria to przysmak i lekarstwo w jednym. Znakomicie orzeźwia, dostarcza niezbędnych witamin, ma mało kalorii, oczyszcza organizm z toksyn i koi nerwy. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto ją jeść.

Właściwości cykorii - jakie są?

Cykoria - jej białe kolby z żółtawymi końcówkami liści zawierają cenny błonnik, który wiąże w przewodzie pokarmowym substancje zawierające szkodliwe tłuszcze. Tym samym zmniejsza się stężenie cholesterolu, a w efekcie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Błonnik zawarty w cykorii, oczyszczając przewód pokarmowy, wzmacnia błony śluzowe i stabilizuje florę bakteryjną, co zabezpiecza przed chorobą wrzodową. Charakterystyczna goryczka to nie tylko naturalna przyprawa tego warzywa. Powodują ją terpentoidy, które pobudzają pęcherzyki do wydzielania dobroczynnej dla wątroby żółci.

Warzywo to świetnie oczyszcza organizm z toksyn, a także usuwa zbędny mocznik. Jest to ważne dla chorych na reumatyzm, artretyzm czy skazę moczanową. Działa przeciwzapalnie, zarówno w postaci surówki jak i okładów z surowych liści, przykładanych na obolałe miejsca. A cierpiącym na cukrzycę dostarczy substancji działających podobnie jak insulina. 

 Jak postępować z cykorią?

Nie należy jej moczyć w wodzie, gdyż szybko zwiotczeje i straci aromat.

Przyrządzając ją na surowo należy liście, zaraz po rozdrobnieniu, skropić sokiem z cytryny, by nie zbrązowiały.

Ocena: 3