Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Gołąbki w liściach rabarbaru to ciekawa alternatywa dla tych w kapuście.

Ocena: 0,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Dolmades to tradycyjne danie greckie. Zazwyczaj te aromatyczne gołąbki owija się w liście winogron, warto jednak w sezonie na rabarbar spróbować nieco złamać tę recepturę i zawinąć pyszny farsz w liście rababarbaru. Eksplozja smaków gwarantowana. Sprawdź nasz przepis na gołąbki w liściach rabarbaru.

Składniki

  • 10 łodyg rabarbaru wraz z liściem

  • 1 kg mięsa mielonego

  • 1 szklanka ryżu

  • pęczek kolendry

  • pęczek natki

  • 1 duża cebula

  • pół szklanki bulionu drobiowego

  • 2 duże, mięsiste pomidory

  • sól i pieprz do smaku

  • łyżka oliwy lub oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście rabarbaru oczyszczamy ze wszystkich twardych i wystających części, a następnie zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut aby zmiękły.

  • Ryż gotujemy w oddzielnym naczyniu

  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę, podlewamy bulionem i dodajemy ugotowany ryż. Pozostawiamy do wystygnięcia.

  • Pokrojone w drobną kostkę pomidory i posiekane zioła mieszamy z mielonym mięsem, a następnie dodajemy wystudzony ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieoprzem.

  • Na rabarbarowe liście nakładamy nadzienie i dokładnie zawijamy. Gołąbki gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 min.

  • Podajemy z salsą z pomidorów i kolendry lub gęstym jogurtem.

Ocena: 2,4