Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kwaśny rabarbar, tradycyjnie towarzyszy wieprzowinie w kuchni polskiej

Rabarbar do mięsa można serwować na wiele sposobów. Może to być gęsty smakowity sos lub kwaskowata konfitura. Jak zrobić rabarbarowe sosy do mięsa, które zasmakują każdemu.

Kwaskowy rabarbar znakomicie podkreśla i wydobywa smak mięsnych potraw. Świetnie pasuje do wołowiny i drobiu, do mięs pieczonych i smażonych. Można go podać do codziennej pieczeni lub wykwintnego obiadu. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy na rabarbarowe sosy do mięs: tradycyjny - z imbirem i cytryną, słodko-kwaśny z miodem i octem basamico oraz specjalny maślany sos rabarbarowy do wątróbki - z brązowym cukrem i odrobiną imbiru.

Rabarbar do mięsa tradycyjny

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru

  • 1 kg cukru

  • 3 łyżki imbiru startego

  • skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar oczyszczamy i kroimy w kostkę.

  • Cytrynę sparzamy wrzątkiem, obieramy i skórkę drobniutko kroimy.

  • Rabarbar mieszamy ze skórką z cytryny, dodajemy cukier i imbir i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 8 -10 godz.

  • Następnie gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zmniejszy swą objętość o połowę. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Sos rabarbarowy do mięs z miodem i balsamico

Składniki:

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar obieramy z wąsów, płuczemy i siekamy.

  • Wrzucamy do garnka i dodajemy miód, łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżkę octu balsamico. Gotujemy przez 10 minut , aż rabarbar się rozpadnie. Dodajemy małą szczyptę soli.

  • Sos przecieramy przez sitko i redukujemy na małym ogniu przez 5 minut. Studzimy i podajemy na zimno.

Prosty sos rabarbarowy do wątróbki

Składniki:

  • 2 łyżki masła

  • około 150-180 g rabarbaru

  • 2 łyżeczki brązowego cukru

  • imbir mielony

  • świeżo zmielony pieprz

  • 1/3 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar umyć i pokroić na ok 1 cm kawałki.

  • W rondelku roztopić masło. Na masło wrzucić rabarbar, dodać cukier i trochę wody. Gotować aż część rabarbaru się rozpadnie.

  • Doprawić. do smaku imbirem i pieprzem. Podawać na gorąco do wątróbki.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3