Czy każdy cukier brązowy jest zdrowy? Który wybrać?
Brązowy kolor cukru nie zawsze świadczy o jego lepszych wartościach odżywczych. Który cukier brązowy jest zdrowy? Wybierajmy przede wszystkim cukier nierafinowany.
![czy_kazdy_brazowy_cukier_jest.jpg](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-5MpV-sATs-nLT9_czy-kazdy-brazowy-cukier-jest-jpg-664x442.jpg)
Nie mamy wpływu na to, jakiego cukru używają producenci do słodzenia jogurtów, czy piekarze do drożdżówek. Niemniej wiadomo, że jest to najczęściej cukier biały, czyli w 99,7% bezwartościowa sacharoza - uzyskany w procesie rafinacji i "wzbogacony" takimi substancjami chemicznymi jak dwutlenek siarki, kwas mrówkowy czy kwas fosforowy. Sami w domowej kuchni możemy stosować "mniejsze zło" - cukier nierafinowany.
Nie ma znaczenia, czy cukier jest trzcinowy, czy buraczany. O jego wartości decyduje sposób produkcji. Cukier nierafinowany, potocznie zwany cukrem brązowym, od białego różni się nie tylko kolorem, ale też wartościami odżywczymi (w niewielkich ilościach żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez), które znajdują się w melasie. Jest to ciemnobrązowy syrop powstający w procesie wytwarzania cukru, a podczas rafinacji oddzielany od kryształków cukru-sacharozy.
Cukier nierafinowany ma ciemny kolor i karmelowy smak. Często jednak producenci barwią rafinowany cukier np. karmelem i sprzedają go jako cukier brązowy. Nie różni się on jednak niczym prócz koloru od cukru rafinowanego. Dlatego kupując cukier nierafinowany, należy zwracać uwagę na informacje na etykiecie i skład.