Jak ubijać pianę z białek i śmietanę?

2016-09-28 17:14

Kto z nas nie lubi truskawek z samodzielnie przygotowaną bitą śmietaną czy domowego ciasta, którego podstawą jest sztywna piana z białek. Co łączy bitą śmietanę i białkową pianę? Ubijanie. Czynność wielokrotnie powtarzana przez większość pań domu. To także zadanie, z którym wiele z osób ma trudności. Tymczasem wystarczy znać kilka złotych zasad, by śmietana się nie zważyła i ubiła na gładką masę, a białka jajek w mgnieniu oka połączyły w lekką pianę.

Jak ubijać pianę z białek i śmietanę?
Autor: materiały prasowe Thermomix Ubijanie piany z białek i śmietany wymaga znajomości kilku zasad i odpowiednich przyrządów

Spis treści

  1. Ubijanie śmietany i białek - ważne jest schładzanie
  2. Ubijanie piany lub śmietany: sekretny składnik
  3. Ubijanie piany lub śmietany: prędkość ma znaczenie

Ubijanie śmietany i białek - ważne jest schładzanie

W ubijaniu kluczowe jest schładzanie – zarówno w przypadku białek na pianę, jak i śmietany na bitą śmietanę. O ile zwykle zależy nam na tym, by jaja były jak najbardziej świeże, o tyle w przypadku jaj przeznaczonych na ubijanie piany, te prosto od kury wyjątkowo się nie sprawdzą – najlepsze będą takie, które przynajmniej przez tydzień poleżą w lodówce.

Nie mniej istotne jest naczynie, w którym ubijamy produkty – nie powinno być mokre ani tłuste, znaczenie ma też materiał, z którego zostało wykonane. Przy ubijaniu białek raczej nie sprawdzają się plastikowe miski – w procesie ubijania powstają kuleczki powietrza, które powinny „wspinać się” po ściankach naczynia. Na śliskim plastiku będzie to znacznie utrudnione. Piana będzie o wiele lepiej pracować w naczyniu wykonanym z wysokiej jakości stali nierdzewnej, nap. takim, jakie zastosowane zostało w naczyniu miksującym urządzenia Thermomix. Doskonale też ubijemy pianę w misce szklanej czy ceramicznej.

Ubijanie piany lub śmietany: sekretny składnik

Ubijanie białek na pianę ułatwi też dodanie kilku składników. Wystarczy szczypta soli przed rozpoczęciem ubijania i jedna czwarta łyżeczki octu lub soku z cytryny na dwa białka, by sprawnie i szybko ubić pianę.

W przypadku bitej śmietany, poza odpowiednią temperaturą produktu ważna jest też zawartość tłuszczu. Wszystkich liczących kalorie nie ucieszy ta wiadomość, fakty mówią jednak same za siebie – żeby ubić śmietanę na sztywno śmietana musi być tłusta – kremówka, 30%, a najlepiej 36%. Dodanie przed ubijaniem dwóch łyżek cukru pudru (w przeliczeniu na jedną szklankę śmietany) sprawi, że nasza bita śmietana będzie odpowiednio słodka.

Ubijanie piany lub śmietany: prędkość ma znaczenie

Wielu z nas w dzieciństwie z podziwem obserwowało nasze babcie, które za pomocą tradycyjnej trzepaczki, ręcznie ubijały śmietanę czy białka i robiły to niesłychanie szybko, co wciąż jest elementem gwarantującym sukces ubijania. Większość przepisów na bitą śmietanę czy ciasta na bazie spienionych białek jaj wymaga użycia urządzenia miksującego na wysokich obrotach. Przy ręcznym ubijaniu osiągnięcie pożądanej konsystencji piany wymaga jeszcze więcej czasu i siły.

Proces ten możemy znacznie usprawnić za pomocą dobrego miksera lub wielofunkcyjnego urządzenia Thermomix. w tym drugim przypadku na noże wystarczy zamontować specjalny motylek, który idealnie współpracuje z naczyniem miksującym, by nawet w minutę mieć gotową bitą śmietanę! W przypadku miksera producenci oferują specjalne końcówki do ubijania.