Marmolada rabarbarowo-jabłkowa
2022-05-24
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Wszystkie miłośniczki domowych receptur zapraszamy do zapoznania się z przepisem na marmoladę z rabarbaru i jabłek z nutką cytryny. Świetna, kwaskowa marmolada znakomicie pasuje deserów i wypieków.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rabarbar i myjemy, ścieramy zdrewniałe części i kroimy w kawałki o długości 1 cm.
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i też kroimy w 1 cm kostkę.
Dodajemy wodę oraz substancję żelującą i zagotowujemy.
Wlewamy sok z cytryny, wsypujemy cukier i gotujemy 1-2 minuty, intensywnie mieszając.
Przekładamy do wyparzonych i osuszonych ręcznikiem słoików i natychmiast szczelnie zakręcamy.
W zależności od preferencji możemy dodać więcej wody.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?