Kaczka pieczona z rabarbarem - przepis na znakomite danie sezonowe

Dominika Olszyna
Kaczka pieczona z rabarbarem - przepis na znakomite danie sezonowe
Autor: Shutterstock Kacze piersi smakują wyśmienicie podane z rabarbarowym sosem.
łatwy
55 min
4

Rabarbar dostępny jest wiosną i latem. Jest bogaty w potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy C, B1, A. Przygotowany z kaczką, mięsem nie zakwaszającym organizmu, staje się zdrowym obiadem. Podajemy sprawdzony przepis na kaczkę pieczoną z rabarbarem.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar dokładnie myjemy, oczyszczamy włókna i kroimy na 3 cm kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki, rozdrabniamy na listki. Z piersi zdejmujemy skórkę i opiekamy w całości w wysokiej temperaturze przez 2 minuty.
  • Dosmażamy na patelni, na średnim ogniu, z każdej strony około 8 minut, a następnie zakrywamy przykrywką, by nie straciły ciepła.
  • Cebule i rabarbar dusimy na oleju roślinnym, dolewamy wino i rosół, zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości wody, gotujemy.
  • Sos doprawiamy do smaku solą i cukrem, oprószamy ziarenkami pieprzu.
  • Mięso kroimy na kawałki i podajemy na uduszonych warzywach.
  • Z takim sosem wyśmienicie smakuje również wątróbka, którą możemy zaserwować z ziemniakami lub białym ryżem.
Dominika Olszyna