Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
Rabarbar do mięsa można serwować na wiele sposobów. Może to być gęsty smakowity sos lub kwaskowata konfitura. Jak zrobić rabarbarowe sosy do mięsa, które zasmakują każdemu.
Spis treści
- Rabarbar do mięsa tradycyjny
- Sos rabarbarowy do mięs z miodem i balsamico
- Prosty sos rabarbarowy do wątróbki
Kwaskowy rabarbar znakomicie podkreśla i wydobywa smak mięsnych potraw. Świetnie pasuje do wołowiny i drobiu, do mięs pieczonych i smażonych. Można go podać do codziennej pieczeni lub wykwintnego obiadu. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy na rabarbarowe sosy do mięs: tradycyjny - z imbirem i cytryną, słodko-kwaśny z miodem i octem basamico oraz specjalny maślany sos rabarbarowy do wątróbki - z brązowym cukrem i odrobiną imbiru.
Rabarbar do mięsa tradycyjny
Składniki:
1. Rabarbar oczyszczamy i kroimy w kostkę.
2. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, obieramy i skórkę drobniutko kroimy.
3. Rabarbar mieszamy ze skórką z cytryny, dodajemy cukier i imbir i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 8 -10 godz.
4. Następnie gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zmniejszy swą objętość o połowę. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Sos rabarbarowy do mięs z miodem i balsamico
Składniki:
- 200 g rabarbaru
- 2 łyżki płynnego miodu
- oliwa z oliwek
- łyżka octu balsamico
1. Rabarbar obieramy z wąsów, płuczemy i siekamy.
2. Wrzucamy do garnka i dodajemy miód, łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżkę octu balsamico. Gotujemy przez 10 minut , aż rabarbar się rozpadnie. Dodajemy małą szczyptę soli.
3. Sos przecieramy przez sitko i redukujemy na małym ogniu przez 5 minut. Studzimy i podajemy na zimno.
Prosty sos rabarbarowy do wątróbki
Składniki:
- 2 łyżki masła
- około 150-180 g rabarbaru
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- imbir mielony
- świeżo zmielony pieprz
- 1/3 szklanki wody
1. Rabarbar umyć i pokroić na ok 1 cm kawałki.
2. W rondelku roztopić masło. Na masło wrzucić rabarbar, dodać cukier i trochę wody. Gotować aż część rabarbaru się rozpadnie.
3. Doprawić. do smaku imbirem i pieprzem. Podawać na gorąco do wątróbki.