Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

2022-05-24 20:48

Rabarbar do mięsa można serwować na wiele sposobów. Może to być gęsty smakowity sos lub kwaskowata konfitura. Jak zrobić rabarbarowe sosy do mięsa, które zasmakują każdemu.

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
Autor: Shutterstock Kwaśny rabarbar, tradycyjnie towarzyszy wieprzowinie w kuchni polskiej

Spis treści

  1. Rabarbar do mięsa tradycyjny
  2. Sos rabarbarowy do mięs z miodem i balsamico
  3. Prosty sos rabarbarowy do wątróbki

Kwaskowy rabarbar znakomicie podkreśla i wydobywa smak mięsnych potraw. Świetnie pasuje do wołowiny i drobiu, do mięs pieczonych i smażonych. Można go podać do codziennej pieczeni lub wykwintnego obiadu. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy na rabarbarowe sosy do mięs: tradycyjny - z imbirem i cytryną, słodko-kwaśny z miodem i octem basamico oraz specjalny maślany sos rabarbarowy do wątróbki - z brązowym cukrem i odrobiną imbiru.

Rabarbar do mięsa tradycyjny

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg cukru
  • 3 łyżki imbiru startego
  • skórka starta z 1 cytryny

1. Rabarbar oczyszczamy i kroimy w kostkę.

2. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, obieramy i skórkę drobniutko kroimy.

3. Rabarbar mieszamy ze skórką z cytryny, dodajemy cukier i imbir i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 8 -10 godz.

4. Następnie gotujemy na małym ogniu do czasu aż masa zmniejszy swą objętość o połowę. Przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.

Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Sos rabarbarowy do mięs z miodem i balsamico

Składniki:

1. Rabarbar obieramy z wąsów, płuczemy i siekamy.

2. Wrzucamy do garnka i dodajemy miód, łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżkę octu balsamico. Gotujemy przez 10 minut , aż rabarbar się rozpadnie. Dodajemy małą szczyptę soli.

3. Sos przecieramy przez sitko i redukujemy na małym ogniu przez 5 minut. Studzimy i podajemy na zimno.

Prosty sos rabarbarowy do wątróbki

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • około 150-180 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • imbir mielony
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/3 szklanki wody

1. Rabarbar umyć i pokroić na ok 1 cm kawałki.

2. W rondelku roztopić masło. Na masło wrzucić rabarbar, dodać cukier i trochę wody. Gotować aż część rabarbaru się rozpadnie.

3. Doprawić. do smaku imbirem i pieprzem. Podawać na gorąco do wątróbki.

Uwielbiasz rabarbar, ale czy jesteś jego prawdziwym znawcą?
Pytanie 1 z 11
Rabarbar to warzywo czy owoc?
Rabarbar