Zupa chrzanowa na Wielkanoc - jak zrobić staropolską chrzanicę?

2022-04-14 8:20

Zupa chrzanowa (chrzanica) to wielkanocna potrawa popularna w niektórych rejonach Polski. Przepis na zupę chrzanową jest dość łatwy i w dużej mierze przypomina tradycyjny wielkanocny barszcz. Zupę chrzanową podaje się z białą kiełbasą i jajkiem na twardo. Sprawdź, jak przyrządzić chrzanicę według tradycyjnej, staropolskiej receptury. 

Zupa chrzanowa na Wielkanoc - i nie tylko!
Autor: Shutterstock Zupa chrzanowa, czyli tradycyjna chrzanica, podawana jest z białą kiełbasą i jajkiem 

Spis treści

  1. Łyżki pełne zdrowia
  2. Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, zdradza przepis na zupę chrzanową:
  3. W zgodzie z tradycją
  4. Galeria: Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę

Zupa chrzanowa jest łatwa w przygotowaniu. Przyrządza się ją jak większość zup. Krok po kroku gotujemy zatem: mięso, warzywa, zioła, dodajemy podsmażoną na patelni białą kiełbasę i doprawiamy chrzanem. To właśnie tarty chrzan nadaje zupie intensywny, wyrazisty smak i sprawia, że kremowa chrzanica coraz częściej staje się poważnym konkurentem dla żuru czy barszczu.

– Chociaż wszystkie te potrawy mają korzenie w kuchni staropolskiej, zupa chrzanowa jest w Polsce zdecydowanie najmniej popularna. A szkoda – mówi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy. – To prosta i szybka potrawa, która swym aromatem pysznie wprowadzi nas w długo wyczekiwany, radosny czas świąt – dodaje Robert Muzyczka.

Łyżki pełne zdrowia

Do przyrządzenia zupy chrzanowej można użyć chrzanu w słoiczku, jednak najlepiej sprawdzi się ten świeżo starty. Zgodnie z tradycyjną symboliką wielkanocnych potraw, chrzan symbolizuje krzepę i siłę fizyczną. Nie ma w tym żadnej przesady – korzeń ten, oprócz wyrazistego, ostrego smaku ma także właściwości zdrowotne. Jako naturalne źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i flawonoidów stanowi naturalny sposób na wzmocnienie odporności. We Francji jest nawet oficjalnie zarejestrowanym lekiem i suplementem diety stosowanym w celu utrzymania smukłej sylwetki.

Przepis znajdziesz się pod filmem ⇓

Jak zrobić dobry chrzan domowy?

Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, zdradza przepis na zupę chrzanową:

Składniki:

Przygotowanie:

1. Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.

2. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie.

3. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką.

4. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut.

5. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem.

6. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.

7. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

W zgodzie z tradycją

Wielkanocnym śniadaniem rozpoczynamy radosny czas świętowania. To pierwsza okazja do rodzinnego spotkania, podzielenia się jajkiem, spędzenia czasu z najbliższymi. Wzbogacenie tradycyjnego menu o nowe potrawy pomoże uczynić święta jeszcze smaczniejszymi, a na pewno – bardziej zapadającymi w pamięć. Zupa chrzanowa doskonale się do tego nadaje. Po kilku łyżkach wyrazistej w smaku, aromatycznej chrzanicy, na usta, podobnie jak w wierszu Brzechwy, będą nam się cisnąć słowa: Panie chrzanie, niech pan przestaje, bo trudno będzie nam wstać od świątecznego stołu.

Galeria: Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE