Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

2021-03-29
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Autor: Shutterstock Clafoutis z rabarbarem to lekkie ciasto przypominające omlet, doskonałe do popołudniowej herbaty.
łatwy
30 min
4

Clafoutis (wym. klafuti) to delikatne, podobne do omletu ciasto popularne we Francji. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować. Wiosną warto przyrządzić ciasto z rabarbarem. Mówimy, jak upiec clafoutis z rabarbarem.

Dodatki smakowe można modyfikować, zastępując rabarbar sezonowymi owocami – clafoutis równie dobrze uda się, jeśli użyjemy truskawek, bananów, gruszek, miechunki czy wypestkowanych i osączonych z soku wiśni.

Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Amerykański placek z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

Polecamy również inne dania z rabarbarem:

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka rumu
  • garść suszonej żurawiny
  • pęczek łodyg rabarbaru
  • masło do natarcia formy
  • 1 łyżka tartej bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na pięciocentymetrowe kawałki, blanszujemy przez 5 minut, osączamy na sicie.
  • Formę smarujemy masłem i wysypujemy kruszonką lub amarantusem, rozkładamy równomiernie rabarbar po całej powierzchni naczynia. Obsypujemy żurawiną.
  • Cukier, przesianą mąkę, mleko, jaja miksujemy na jednolitą masę, nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego. Zalewamy rabarbar ciastem.
  • Clafoutis wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. pół godziny, zależnie od grubości warstwy ciasta; im grubsza będzie, tym dłużej. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem, czy nasz clafoutis z rabarbarem jest gotowy.
  • Clafoutis podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany albo sosu śmietankowo-waniliowego.