Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Clafoutis (wym. klafuti) to delikatne, podobne do omletu ciasto popularne we Francji. Ma wiele zalet: doskonale smakuje, zawsze się udaje i można je szybko przygotować. Wiosną warto przyrządzić ciasto z rabarbarem. Mówimy, jak upiec clafoutis z rabarbarem.
Dodatki smakowe można modyfikować, zastępując rabarbar sezonowymi owocami – clafoutis równie dobrze uda się, jeśli użyjemy truskawek, bananów, gruszek, miechunki czy wypestkowanych i osączonych z soku wiśni.
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Amerykański placek z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na pięciocentymetrowe kawałki, blanszujemy przez 5 minut, osączamy na sicie.
- Formę smarujemy masłem i wysypujemy kruszonką lub amarantusem, rozkładamy równomiernie rabarbar po całej powierzchni naczynia. Obsypujemy żurawiną.
- Cukier, przesianą mąkę, mleko, jaja miksujemy na jednolitą masę, nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego. Zalewamy rabarbar ciastem.
- Clafoutis wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. pół godziny, zależnie od grubości warstwy ciasta; im grubsza będzie, tym dłużej. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem, czy nasz clafoutis z rabarbarem jest gotowy.
- Clafoutis podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej z dodatkiem bitej śmietany albo sosu śmietankowo-waniliowego.