Ciasto kruche z rabarbarem, truskawkami, daktylami i miodem
2022-06-06
średni
90 min
4
Truskawki i rabarbar tworzą bardzo udany kulinarny duet, tym bardziej że można się nimi cieszyć mniej więcej w tym samym czasie. Ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem warto wzbogacić daktylową i miodową słodyczą. Końcowy efekt - bardzo smaczny! Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- Na ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- Na nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 3 łyżki płynnego miodu
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g suszonych daktyli
- Na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 125 g schłodzonego masła
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę prostokątną posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski przesiej obydwie mąki, dodaj cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcieraj palcami masło z resztą składników, szybko zagnieć ciasto, łącząc wszystko w jednolitą kulę.
- Ciastem wyłóż dno i kawałek boku formy. Spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni Celjusza. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz przez 25 minut na bladozłoty kolor.
- Wyjmij ciasto, ale nie wyłączaj piekarnika - temperaturę nastaw na 180 stopni.
- Rabarbar i truskawki pokrój na kawałki, wymieszaj z miodem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami.
- Do drugiej miski przesiej obydwie mąki, dodaj cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcieraj palcami masło z resztą składników, aż powstanie kruszonka.
- Na podpieczony spód wyłóż przygotowane nadzienie z rabarbaru, wierzch posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-40 minut na lekko złoty kolor.
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Polecamy też:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Kompot z rabarbarem i goździkami
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów