Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Gołąbki w liściach rabarbaru
Autor: thinkstockphotos.com Gołąbki w liściach rabarbaru to ciekawa alternatywa dla tych w kapuście.
średni
90 min
4

Dolmades to tradycyjne danie greckie. Zazwyczaj te aromatyczne gołąbki owija się w liście winogron, warto jednak w sezonie na rabarbar spróbować nieco złamać tę recepturę i zawinąć pyszny farsz w liście rababarbaru. Eksplozja smaków gwarantowana. Sprawdź nasz przepis na gołąbki w liściach rabarbaru.

Polecamy również inne dania z rabarbarem:

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

SKŁADNIKI

  • 10 łodyg rabarbaru wraz z liściem
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 szklanka ryżu
  • pęczek kolendry
  • pęczek natki
  • 1 duża cebula
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • 2 duże, mięsiste pomidory
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście rabarbaru oczyszczamy ze wszystkich twardych i wystających części, a następnie zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut aby zmiękły.
  • Ryż gotujemy w oddzielnym naczyniu
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę, podlewamy bulionem i dodajemy ugotowany ryż. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Pokrojone w drobną kostkę pomidory i posiekane zioła mieszamy z mielonym mięsem, a następnie dodajemy wystudzony ryż. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieoprzem.
  • Na rabarbarowe liście nakładamy nadzienie i dokładnie zawijamy. Gołąbki gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 min.
  • Podajemy z salsą z pomidorów i kolendry lub gęstym jogurtem.