Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów
2022-05-24
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Warto zawekować kilka słoiczków konfitury z rabarbaru, rodzynek i cytrusów. A jeśli mamy apetyt, możemy od razu zjeść ją z kanapkami. Doskonale będzie się komponowała także z serami i wędlinami. Wypróbuj ten przepis!
SKŁADNIKI
- 1,2 kg rabarbaru
- 30 dag cukru brązowego
- 30 dag rodzynek królewskich (dużych)
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- sok i skórka z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar dokładnie oczyszczamy i kroimy w małą kostkę.
- Pomarańczę i cytrynę sparzamy, następnie obieramy i skórkę kroimy w drobniutką kosteczkę lub trzemy na tarce. Składniki dodajemy do rabarbaru.
- Z całych pomarańczy i cytryny wyciskamy sok i dodajemy do rabarbaru. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 6 godzin, żeby się przegryzły.
- Następnie smażymy na małym ogniu około 45 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Polecamy też:
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
Kompot z rabarbarem i goździkami
Ocet z rabarbaru - jak zrobić domowy ocet rabarbarowy
Chutney rabarbarowy - dobry przepis na pyszny sos z rabarbaru