Rewelacyjna konfitura z rabarbaru, rodzynek i cytrusów

Dżem z rabarbaru i pomarańczy
Autor: Shutterstock Dżem z rabarbaru i pomarańczy
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Warto zawekować kilka słoiczków konfitury z rabarbaru, rodzynek i cytrusów. A jeśli mamy apetyt, możemy od razu zjeść ją z kanapkami. Doskonale będzie się komponowała także z serami i wędlinami. Wypróbuj ten przepis!

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar dokładnie oczyszczamy i kroimy w małą kostkę.
  • Pomarańczę i cytrynę sparzamy, następnie obieramy i skórkę kroimy w drobniutką kosteczkę lub trzemy na tarce. Składniki dodajemy do rabarbaru.
  • Z całych pomarańczy i cytryny wyciskamy sok i dodajemy do rabarbaru. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na około 6 godzin, żeby się przegryzły.
  • Następnie smażymy na małym ogniu około 45 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Polecamy też:

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Kompot z rabarbarem i goździkami

Mus rabarbarowy na zimę

Dżem z rabarbaru - 3 przepisy

Ocet z rabarbaru - jak zrobić domowy ocet rabarbarowy

Chutney rabarbarowy - dobry przepis na pyszny sos z rabarbaru

 

Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej