Szparagi z rabarbarowym dressingiem
2021-04-14
łatwy
15 min
4
Białe szparagi z dressingiem z rabarbaru to pomysł na orzeźwiającą wiosenna przystawkę. Łatwe w przygotowaniu, szybkie danie ma szanse zagościć na weekendowych stołach przez cały sezon.
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
SKŁADNIKI
- pęczek białych szparagów
- 6 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki łagodnego miodu (ewentualnie może być cukier)
- łyżeczka skórki cytrynowej
- kilka gałązek natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości
- Rabarbar pokrój na male kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody, dopraw miodem, skórką z cytryny i mieloną gałką muszkatołową
- Lekko zblenduj sos do, pozostawiając pojedyncze kawałki rabarbaru, dodaj posiekana pietruszkę
- Ugotowane szparagi wyłóż na talerz i polej ciepłym sosem