Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

2020-05-11
Agnieszka Grotek
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Autor: Shutterstock Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
łatwy
15 min
4

Pieczony rabarbar na ciepło podany z zimnymi lodami to wyśmienity deser zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Warto jeść rabarbar, gdyż ma działanie prozdrowotne, między innymi zapobiega rakowi.

Polecamy inne desery z rabarbarem:

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Kompot z rabarbarem i goździkami

Amerykański placek z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

Rabarbar nie tylko na słodko:

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Kaczka pieczona z rabarbarem

Składniki

4-6 łodyg rabarbaru

3 łyżki cukru

1/2 łyżki cukru wanilinowego lub drobno posiekanej laska wanilii wymieszanej z cukrem pudrem

kawałek masła do wysmarowania naczynia

4 porcje lodów waniliowych lub śmietankowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rabarbar kroimy na małe kawałki. Dodajemy cukier i wanilię. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wsypujemy rabarbar i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Pieczony rabarbar podajemy z porcją lodów.

Agnieszka Grotek