Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny

Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Autor: Shutterstock Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
łatwy
15 min
4

Pieczony rabarbar na ciepło podany z zimnymi lodami to wyśmienity deser zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Warto jeść rabarbar, gdyż ma działanie prozdrowotne, między innymi zapobiega rakowi.

Polecamy inne desery z rabarbarem:

Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Kompot z rabarbarem i goździkami

Amerykański placek z rabarbarem

Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową

Rabarbar nie tylko na słodko:

Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej

Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami

Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru

Kaczka pieczona z rabarbarem

SKŁADNIKI

  • 4-6 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki cukru wanilinowego lub drobno posiekanej laska wanilii wymieszanej z cukrem pudrem
  • kawałek masła do wysmarowania naczynia
  • 4 porcje lodów waniliowych lub śmietankowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar kroimy na małe kawałki. Dodajemy cukier i wanilię. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wsypujemy rabarbar i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Pieczony rabarbar podajemy z porcją lodów.
Agnieszka Grotek
Dziennikarka "Super Biznesu"
więcej