Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Pieczony rabarbar na ciepło podany z zimnymi lodami to wyśmienity deser zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Warto jeść rabarbar, gdyż ma działanie prozdrowotne, między innymi zapobiega rakowi.
Polecamy inne desery z rabarbarem:
Clafoutis z rabarbarem – jak upiec to niebanalne ciasto?
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Kompot z rabarbarem i goździkami
Amerykański placek z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Rabarbar nie tylko na słodko:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
Rabarbar do mięsa: 3 przepisy na wytrawne przetwory z rabarbaru
SKŁADNIKI
- 4-6 łodyg rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki cukru wanilinowego lub drobno posiekanej laska wanilii wymieszanej z cukrem pudrem
- kawałek masła do wysmarowania naczynia
- 4 porcje lodów waniliowych lub śmietankowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar kroimy na małe kawałki. Dodajemy cukier i wanilię. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans.
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wsypujemy rabarbar i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Pieczony rabarbar podajemy z porcją lodów.