Ocet z rabarbaru - jak zrobić domowy ocet rabarbarowy

Ocet z rabarbaru
Autor: Archiwum Ocet z rabarbaru urozmaici smak wielu dań.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ocet z rabarbaru to alternatywa dla octu jabłkowego. Możesz samodzielnie zrobić go w domu. Znakomicie podkreśla smak warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1 kg rabarbaru
  • woda
  • cukier (1 łyżka na każdy litr wody)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar dokładnie umyć i pokroić na mniejsze części.
  • Rozdrobnione łodygi wkładamy do słoika i zalewamy osłodzoną wodą, w takiej ilości, aby cały rabarbar był zanurzony.
  • Słoik przykrywamy gazą i zaciskamy sznurkiem lub gumką i odstawiamy na 2-3 tygodnie.
  • O tym że ocet jest gotowy, świadczy jego charakterystyczny zapach i wyklarowana konsystencja.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?

Galeria: Ocet - dlaczego warto zawsze mieć w domu butelkę octu? 12 praktycznych zastosowań octu

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej