Sernik na zimno z rabarbarem
      2021-05-19
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Sernik na zimno z rabarbarem to doskonałe zakończenie letniego obiadu lub świetny pomysł na podwieczorek w gronie rodziny. Słodycz twarogu w skojarzeniu z kwaskowym rabarbarem to gwarantowany sukces.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
Sprawdź też przepisy na desery z rabarbarem:
Rabarbar na ciepło z lodami - wyśmienity deser słodko-kwaśny
Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser
Amerykański placek z rabarbarem
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową
Polecamy również inne dania z rabarbarem:
Kolendrowe gołąbki w liściach rabarbaru, czyli dolmades trochę inaczej
Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym
Pierogi z rabarbarem - pomysł na pierwsze w sezonie pierogi z owocami
SKŁADNIKI
- 700 g dobrze zmielonego twarogu
 - 200 g jogurtu naturalnego
 - 500 g łodyg rabarbaru
 - 300 g cukru
 - miąższ z laski wanilii
 - 1 opakowanie biszkoptów (najlepiej podłużnych)
 - 5 łyżeczek żelatyny
 - 1 szklanka wody
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łodygi rabarbaru umyj i osusz. Odłóż na bok 2 całe łodygi, które posłużą do ozdobienia ciasta, a pozostałe pokrój na grube plasterki. Najlepiej będzie, jeśli będziesz używać tylko czerwonych części łodygi, które są mniej kwaśne niż te zielone.
 - Do rondla z grubym dnem wrzuć pokrojony rabarbar, zalej 0,5 szklanki wody i zasyp cukrem. Całość gotuj do czasu aż rabarbar rozgotuje się na włóknistą masę. Wówczas przetrzyj powstałą masę przez sito i ostudź.
 - Ser zmiksuj z wanilią i jogurtem, a następnie dodaj do niego przetarty rabarbar i zmiksuj ponownie.
 - Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Wystudzoną żelatynę wlewaj małym strumykiem do sera, cały czas miksując.
 - Dno tortownicy wyłóż biszkoptami, a na to wylej masę serową. Sernik wstaw do lodówki na godzinę.
 - Przygotuj galaretkę truskawkową, zmniejszają ilość wody z przepisu na opakowaniu o połowę i odstaw do wystudzenia.
 - Do rondla wlej 1 szklankę wody i zagotuj. Łodygi rabarbaru potnij na cienkie plastry za pomocą obieraczki i wrzuć do wrzątku na kilka sekund.
 - Zmiękczony rabarbar przełóż z wrzątku za pomocą widelca do wystudzonej galaretki, a następnie układaj jego pasma na serniku.
 - Na koniec ozdób boki ciasta i wstaw je ponownie do lodówki do stężenia galaretki.
 
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?