Chutney z rabarbaru - przepis. Jak zrobić ostry czatnej rabarbarowy?
2022-05-24
łatwy
60 min
10
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Z rabarbaru można przygotować przetwory na zimę. Rabarbar świetnie sprawdzi się jako dodatek do dżemów, chutneya czy przecieru. Kwaskowaty smak będzie idealnie komponował się z różnego rodzaju mięsem. Podajemy przepis na chutney z rabarbaru.
SKŁADNIKI
- 2 kg rabarbaru
- 4 czerwone cebule
- 8 ząbków czosnku
- 3 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki rodzynek
- 3,5 łyżki posiekanego imbiru
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 szklanki octu winnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną cebulę i czosnek siekamy.
- Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki. Wszystko wkładamy do garnka i dodajemy cukier, gorczycę, rodzynki, imbir, ziele, kolendrę i pieprz. Łączymy i dusimy przez 1/2 godziny.
- Po 30 minutach dodajemy ocet, miód, goździki i cynamon. Mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- Potem gotujemy na mniejszym ogniu około 40 minut.
- Jak chutney zgęstnieje, przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy przez około 15 minut. Chutney jest idealnym dodatkiem do mięs.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Chutney to rodzaj gęstego sosu przygotowywanego z warzyw i owoców, który ma słodko-słonawy smak i idealnie pasuje do potraw mięsnych. Sos ten najbardziej znany jest w kuchni indyjskiej. Chutney charakteryzuje się tym, że warzywa i owoce są w kawałkach a nie jak w dżemie - rozgotowane.
Polecamy również:
Chutney z żurawiną, morelami i jabłkami
Wytrawny chutney z czerwonych porzeczek