Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową. Dobry przepis

2020-05-12
Ciasto rabarbarowe z bezą
Autor: Shutterstock Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z puszystą bezą orzechową to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty.
łatwy
40 min
4

Kruche ciasto cynamonowe, a na nim soczysty rabarbar. Ale to nie koniec pyszności! Ciasto zwieńczone jest pyszną bezą orzechową. Spróbuj. Podajemy przepis, jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem.

Składniki

Kruche ciasto:

275 g mąki

szczypta soli

1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

150 g masła

100 g cukru

 

Wierzch:

450 g rabarbaru

75 g cukru

2 jajka

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

2 łyżki słodkiego białego wina

50 g mielonych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Piekarnik nagrzej do 200°C. Mąkę, sól i cynamon przesiej do miski. Pokrój masło w kostkę i rozetrzyj z mąką. Wmieszaj 100 g cukru. Wlej 2–3 łyżki wody, zagnieć ciasto, przykryj folią spożywczą i chłodź 20 minut.

Przygotuj wierzch ciasta. Końce rabarbaru odetnij. Usuń włóknistą zewnętrzną skórkę. Pokrój rabarbar w plasterki grubości 1 cm i wymieszaj w misce z 25 g cukru. Odłóż na bok.

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę o rozmiarach 30 x 20 cm. Nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ceramicznym grochem. Piecz 10 minut, usuń groch i papier, po czym piecz kolejne 10 minut. Obniż temperaturę piekarnika do 170°C.

Żółtka oddziel od białek. Włóż do miski żółtka, resztę cukru, esencję waniliową i wino (jeśli go używasz), ubij mikserem elektrycznym na jasną i gęstą masę. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dołóż ją wraz z orzechami do masy żółtkowej.

Rabarbar ułóż na cieście. Wyłóż na niego masę jajeczną. Wyrównaj wierzch. Piecz 25 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany, a rabarbar miękki. Ostudź i pokrój.