Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową. Dobry przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kruche ciasto cynamonowe, a na nim soczysty rabarbar. Ale to nie koniec pyszności! Ciasto zwieńczone jest pyszną bezą orzechową. Spróbuj. Podajemy przepis, jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem.
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 275 g mąki
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 150 g masła
- 100 g cukru
- Wierzch:
- 450 g rabarbaru
- 75 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 łyżki słodkiego białego wina
- 50 g mielonych orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzej do 200°C. Mąkę, sól i cynamon przesiej do miski. Pokrój masło w kostkę i rozetrzyj z mąką. Wmieszaj 100 g cukru. Wlej 2–3 łyżki wody, zagnieć ciasto, przykryj folią spożywczą i chłodź 20 minut.
- Przygotuj wierzch ciasta. Końce rabarbaru odetnij. Usuń włóknistą zewnętrzną skórkę. Pokrój rabarbar w plasterki grubości 1 cm i wymieszaj w misce z 25 g cukru. Odłóż na bok.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę o rozmiarach 30 x 20 cm. Nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ceramicznym grochem. Piecz 10 minut, usuń groch i papier, po czym piecz kolejne 10 minut. Obniż temperaturę piekarnika do 170°C.
- Żółtka oddziel od białek. Włóż do miski żółtka, resztę cukru, esencję waniliową i wino (jeśli go używasz), ubij mikserem elektrycznym na jasną i gęstą masę. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dołóż ją wraz z orzechami do masy żółtkowej.
- Rabarbar ułóż na cieście. Wyłóż na niego masę jajeczną. Wyrównaj wierzch. Piecz 25 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany, a rabarbar miękki. Ostudź i pokrój.