Czekoldowe ciasto z rabarbarem

2021-03-29
ciasto czekoladowe z rabarbarem.jpg
Autor: Shutterstock Ciasto czekoladowe z rabarbarem to wspaniałe połączenie słodyczy i kwaśnego smaku.
łatwy
30 min
4

Ciasto z dodatkiem jogurtu jest miękkie i puszyste. Dodatek kwaskowego rabarbaru do słodyczy czekoladowego ciasta sprawia, że deser jest wyjątkowo smaczny.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g rabarbaru
  • cukier puder do posypania
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać i i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka utrzeć z masłem, a gdy masa będzie puszysta dolewać stopniowo olej.
  • Cały czas miksując do masy dodawać naprzemiennie po łyżce mąki i jogurtu.
  • Dużą keksówkę posmarować tłuszczem i wylać do niej masę.
  • Na wierzchu ułożyć pokrojone wzdłuż łodygi rabarbaru.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40 min.
  • Sprawdzać stan upieczenia patyczkiem, suchy patyczek oznacza gotowe ciasto.
  • Wyjąć i wystudzić. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
  •