Czekoldowe ciasto z rabarbarem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto z dodatkiem jogurtu jest miękkie i puszyste. Dodatek kwaskowego rabarbaru do słodyczy czekoladowego ciasta sprawia, że deser jest wyjątkowo smaczny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki kakao
- 250 g rabarbaru
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i i wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Jajka utrzeć z masłem, a gdy masa będzie puszysta dolewać stopniowo olej.
- Cały czas miksując do masy dodawać naprzemiennie po łyżce mąki i jogurtu.
- Dużą keksówkę posmarować tłuszczem i wylać do niej masę.
- Na wierzchu ułożyć pokrojone wzdłuż łodygi rabarbaru.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40 min.
- Sprawdzać stan upieczenia patyczkiem, suchy patyczek oznacza gotowe ciasto.
- Wyjąć i wystudzić. Wierzch można posypać cukrem pudrem.