Pieczone buraki z rabarbarem, mozzarellą i octem balsamicznym

Fit&Easy
Pieczone buraki i rabarbar z mozzarellą i octem balsamicznym
Autor: materiały prasowe Fit&Easy Pieczone buraki zachowują więcej wartości odżywczych niż gotowane.
łatwy
50 min
4

Przepis na sałatkę z pieczonymi burakami  i rabarbarem, z dodatkiem mozzarelli i kroplą octu balsamicznego. Pieczone, słodkawe buraki są doskonałą podstawą dietetycznych i zdrowych sałatek. Rabarbar zaś umiejętnie podkreśla ich słodycz i stanowi dla niej ciekawy kontrapunkt.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte, obrane i pokrojone w cząstki buraki przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą morską i piec 35–45 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
  • Umyty rabarbar pokroić w plastry grubości 0,5 cm, przełożyć na blachę, skropić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz octem balsamicznym i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C.
  • Mieszankę sałat połączyć z pokrojoną cykorią ułożyć na półmisku razem z upieczonymi burakami i rabarbarem oraz pokrojoną w „ćwiartki” mozzarellą.
  • Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską lub wędzoną.
Fit&Easy