Przetwory w październiku: jakie przetwory robimy w październiku? [ŚCIĄGA]
Sprawdź, z czego warto robić zimowe przetwory w październiku. Wrzesień to nie jest ostatni dzwonek na robienie domowych przetworów. Jeśli cenisz sobie domowe jedzenie, zajęcie w kuchni możesz mieć przez cały październik!
Spis treści
- Kapusta i spółka
- Warzywa korzeniowe
- Złocista dynia
- Jabłka i gruszki
- Pigwa, pigwowce i inne
- Przetwory z grzybów
- Wina owocowe
Kapusta i spółka
Październik to czas warzyw kapustnych: kalafiora, kapusty białej, kapusty czerwonej. Kalafiora można marynować w zalewie octowej. Można też dodawać go do marynowanych sałatek warzywnych.
Pikle z kalafiora, marchewki i ogórka na zimę
Kapustę czerwoną również warto zamarynować, aby zimą cieszyć się gotową sałatką obiadową.
Sałatka z czerwonej kapusty marynowana w słoikach na zimę
Natomiast białą kapustę można kisić solo lub w towarzystwie innych warzyw, owoców i przypraw. To prawdzie pole do kulinarnej kreatywności. Trudno wyobrazić sobie naszą jesienno-zimową dietę bez surówek z kapusty, sałatek, kapuśniaków i bigosów. Domowe przetwory z kapusty będą w zimowe dni prawdziwą skarbnicą witaminy C.
Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kapustę kiszoną?
Co jest potrzebne do kiszenia kapusty? Składniki i akcesoria
Kapusta kiszona, kapusta kwaszona: czym się różnią
Kapusta kiszona w słoiku - prosty przepis
Kapusta marynowana - prosty przepis
Warzywa korzeniowe
Październik to czas żniw tak zwanych „brzydkich warzyw”, czyli wszystkich warzyw korzeniowych: marchwi, pietruszki, selera, brukwi, rzodkwi, buraka. Można z nich przygotować pyszne kiszonki i marynaty. Warto również spróbować nowych, egzotycznych smaków.
Kiszona sałatka jarzynowa z marchwi, selera, jabłek - przetwory na zimę
Sałatka z buraków i papryki na zimę
Zdrowy kwas buraczany: jak zrobić i ile pić?
Złocista dynia
Polski październik upływa pod znakiem dyni. Warto teraz przygotować trochę dyniowych przetworów na zimę
Marmolada z dyni, jabłek i borówek: sprawdzony przepis
Przetwory z dyni na słodko: powidła dyniowe z pomarańczą
Dynia w słoikach na zimę: w zalewie słodko-kwaśnej
Jabłka i gruszki
We październiku kończymy przetwory z jabłek. Można z nich zrobić dżemy do kanapek, przeciery do naleśników lub nadzienie do szarlotki.
Podpowiadamy: Jakie są najlepsze odmiany jabłek? [PRZEWODNIK]
Mus z jabłek na zimę - do ciast, deserów i naleśników
Chutney z jabłek: przepis na wykwintny chutney jabłkowy
Keczup jabłkowy: przepis na domowy ketchup z jabłkami
W sezonie na jabłka można także przygotować własny susz do użytku domowego: na kompoty lub jako dodatek aromatyzujący do pieczeni wieprzowej (suszone jabłka rozpuszczą się w sosie podczas pieczenia i nadadzą mięsu delikatny smak i aromat). Suszona jabłka to także zdrowe chipsy.
Chipsy jabłkowe: jak suszyć jabłka w piekarniku, na grzejniku i w suszarce?
Z poobijanych jabłek warto zrobić ocet, który jest cenioną przyprawą i podstawą octów leczniczych.
Ocet jabłkowy - sposób na odchudzanie! Właściwości octu jabłkowego +[VIDEO]
Październik to także czas gruszek zimowych. Gruszka jest wdzięcznym owocem, który można zachować w słodkim syropie i wykorzystać do deserów. Polski stół odświętny byłby pusty bez gruszek w słodkiej marynacie octowej, które idealnie pasują do pieczeni wieprzowej. Trudno też wyobrazić sobie odświętny stół bez kompotu z suszu gruszkowego. Taki kompot jest nie tylko smaczny, ale bardzo zdrowy. Dlatego warto suszyć gruszki, aby kompot znalazł się na stałe w rodzinnym jadłospisie.
Suszone gruszki na kompot: jak suszyć gruszki?
Pigwa, pigwowce i inne
Do łask powracają przetwory z pigwy, w owoce której obfituje październik. Ten dorodny owoc w przetworach zyskuje nowy, zaskakująco pyszny smak i aromat.
Co zrobić z PIGWY: jak zrobić konfiturę, sok i nalewkę z pigwy?
Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę
Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis
Od lat wielkim powodzeniem cieszą się przetwory z pigwowca, krzaczastego kuzyna pigwy.
Pigwa do herbaty na zimę: łatwy przepis
W październiku trwa zbiór owoców jarzębiny. Surowe owoce są niejadalne. Ale po przemrożeniu (w zamrażalniku) lub blanszowaniu (zanurzeniu na chwilę we wrzątku) tracą swoją gorycz i doskonale nadają się na konfitury i powidełka.
Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszkami
Wytrawna konfitura z jarzębiny do mięs
We październiku dojrzewa także dereń.
Dereń jadalny: kompot z derenia na zimę
Konfitura z derenia: klasyczny przepis
Przetwory z derenia: dżem dereniowy z jabłkami
W mgliste październikowe dni zbieramy także tarninę, tworzącą śródpolne zarośla. Robimy z niej szlachetną tarninówkę.
Tarninówka, nalewka na owocach tarniny
Przetwory z grzybów
Październik to ostatni miesiąc obfitujący w grzyby leśne takie, jak - prawdziwki, koźlarze, podgrzybki i gąski. Dorodne, nierobaczywe grzyby należy suszyć na zimę. Z małych jędrnych grzybów najlepiej przygotować pyszne przetwory: marynaty, kiszonki lub gotowe farsze pasteryzowane w słojach.
Gdzie szukać grzybów? Prawdziwki, podgrzybki, kurki, koźlaki, maślaki, rydze
Grzyby w Polsce: kiedy i jak zbierać borowiki, kurki, a kiedy maślaki?
Przepis na grzyby marynowane w occie
Mrożenie grzybów: jak mrozić grzyby?
Czy mrozić grzyby przed gotowaniem?
Grzyby kiszone - sprawdzony przepis
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
ZNACZNIE więcej przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ!
Wina owocowe
Październik to czas domowego wyrobu win owocowych. Domowe napoje fermentowane można praktycznie przygotować z każdego owocu, a nawet warzywa, pod warunkiem, że będą miały odpowiednią zawartość cukrów. Mogą to być winogrona, jabłka, śliwki, ale także dynia i burak. Sprawdź, z czego jeszcze i w jaki sposób można przygotować owocowe wina:
Przetwory w październiku - wina owocowe