Przetwory w październiku: jakie przetwory robimy w październiku? [ŚCIĄGA]

2021-10-08 8:15

Sprawdź, z czego warto robić zimowe przetwory w październiku. Wrzesień to nie jest ostatni dzwonek na robienie domowych przetworów. Jeśli cenisz sobie domowe jedzenie, zajęcie w kuchni możesz mieć przez cały październik!

kalendarz-przetworow-jakie-przetwory-warto-robic-we-wrzesniu-pazdziernki-i.jpg
Autor: Shutterstock Sprawdź, jakie przetwory robi się w październiku - co jeszcze możesz włożyć w słoiki tej jesieni?

Spis treści

  1. Kapusta i spółka
  2. Warzywa korzeniowe
  3. Złocista dynia
  4. Jabłka i gruszki
  5.  Pigwa, pigwowce i inne
  6. Przetwory z grzybów
  7. Wina owocowe

Kapusta i spółka

Październik to czas warzyw kapustnych: kalafiora, kapusty białej, kapusty czerwonej. Kalafiora można marynować w zalewie octowej. Można też dodawać go do marynowanych sałatek warzywnych.

Pikle z kalafiora, marchewki i ogórka na zimę

Kapustę czerwoną również warto zamarynować, aby zimą cieszyć się gotową sałatką obiadową.

Sałatka z czerwonej kapusty marynowana w słoikach na zimę

Natomiast białą kapustę można kisić solo lub w towarzystwie innych warzyw, owoców i przypraw. To prawdzie pole do kulinarnej kreatywności. Trudno wyobrazić sobie naszą jesienno-zimową dietę bez surówek z kapusty, sałatek, kapuśniaków i bigosów. Domowe przetwory z kapusty będą w zimowe dni prawdziwą skarbnicą witaminy C.

Kiszenie kapusty: jak zrobić domową kapustę kiszoną?

Co jest potrzebne do kiszenia kapusty? Składniki i akcesoria

Kapusta kiszona, kapusta kwaszona: czym się różnią

Kapusta kiszona w słoiku - prosty przepis

Kapusta marynowana - prosty przepis

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Warzywa korzeniowe

Październik to czas żniw tak zwanych „brzydkich warzyw”, czyli wszystkich warzyw korzeniowych: marchwi, pietruszki, selerabrukwi, rzodkwi, buraka. Można z nich przygotować pyszne kiszonki i marynaty. Warto również spróbować nowych, egzotycznych smaków. 

Kiszona sałatka jarzynowa z marchwi, selera, jabłek - przetwory na zimę

Galaretka z marchwi na zimę

Sałatka z buraków i papryki na zimę

Zdrowy kwas buraczany: jak zrobić i ile pić?

Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Złocista dynia

Polski październik upływa pod znakiem dyni. Warto teraz przygotować trochę dyniowych przetworów na zimę

Marmolada z dyni, jabłek i borówek: sprawdzony przepis

Mus z dyni i jabłek + WIDEO

Przetwory z dyni na słodko: powidła dyniowe z pomarańczą

Dynia w słoikach na zimę: w zalewie słodko-kwaśnej

Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Jabłka i gruszki

We październiku kończymy przetwory z jabłek. Można z nich zrobić dżemy do kanapek, przeciery do naleśników lub nadzienie do szarlotki. 

Podpowiadamy: Jakie są najlepsze odmiany jabłek? [PRZEWODNIK]

Kompot z jabłek na zimę

Mus z jabłek na zimę - do ciast, deserów i naleśników

Chutney z jabłek: przepis na wykwintny chutney jabłkowy

Keczup jabłkowy: przepis na domowy ketchup z jabłkami

W sezonie na jabłka można także przygotować własny susz do użytku domowego: na kompoty lub jako dodatek aromatyzujący do pieczeni wieprzowej (suszone jabłka rozpuszczą się w sosie podczas pieczenia i nadadzą mięsu delikatny smak i aromat). Suszona jabłka to także zdrowe chipsy.

Chipsy jabłkowe: jak suszyć jabłka w piekarniku, na grzejniku i w suszarce?

Z poobijanych jabłek warto zrobić ocet, który jest cenioną przyprawą i podstawą octów leczniczych.

Ocet jabłkowy - sposób na odchudzanie! Właściwości octu jabłkowego +[VIDEO]

Październik to także czas gruszek zimowych. Gruszka jest wdzięcznym owocem, który można zachować w słodkim syropie i wykorzystać do deserów. Polski stół odświętny byłby pusty bez gruszek w słodkiej marynacie octowej, które idealnie pasują do pieczeni wieprzowej. Trudno też wyobrazić sobie odświętny stół bez kompotu z suszu gruszkowego. Taki kompot jest nie tylko smaczny, ale bardzo zdrowy. Dlatego warto suszyć gruszki, aby kompot znalazł się na stałe w rodzinnym jadłospisie.

Kompot z gruszek w słoikach

Dżem gruszkowy do mięs

Gruszki marynowane w occie

Suszone gruszki na kompot: jak suszyć gruszki?

Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?

 Pigwa, pigwowce i inne

Do łask powracają przetwory z pigwy, w owoce której obfituje październik. Ten dorodny owoc w przetworach zyskuje nowy, zaskakująco pyszny smak i aromat. 

Co zrobić z PIGWY: jak zrobić konfiturę, sok i nalewkę z pigwy?

Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę

Dżem z pigwy i jabłek: podajemy dobry przepis

Od lat wielkim powodzeniem cieszą się przetwory z pigwowca, krzaczastego kuzyna pigwy.

Pigwa do herbaty na zimę: łatwy przepis

W październiku trwa zbiór owoców jarzębiny. Surowe owoce są niejadalne. Ale po przemrożeniu (w zamrażalniku) lub blanszowaniu (zanurzeniu na chwilę we wrzątku) tracą swoją gorycz i doskonale nadają się na konfitury i powidełka. 

Dżem z jarzębiny

Dżem jarzębinowy z jabłkami i gruszkami

Wytrawna konfitura z jarzębiny do mięs

We październiku dojrzewa także dereń

Dereń jadalny: kompot z derenia na zimę

Konfitura z derenia: klasyczny przepis

Przetwory z derenia: dżem dereniowy z jabłkami

W mgliste październikowe dni zbieramy także tarninę, tworzącą śródpolne zarośla. Robimy z niej szlachetną tarninówkę.

Tarninówka, nalewka na owocach tarniny

Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Przetwory z grzybów

Październik to ostatni miesiąc obfitujący w grzyby leśne takie, jak - prawdziwki, koźlarze, podgrzybki i gąski. Dorodne, nierobaczywe grzyby należy suszyć na zimę. Z małych jędrnych grzybów najlepiej przygotować pyszne przetwory: marynaty, kiszonki lub gotowe farsze pasteryzowane w słojach.

Gdzie szukać grzybów? Prawdziwki, podgrzybki, kurki, koźlaki, maślaki, rydze

Grzyby w Polsce: kiedy i jak zbierać borowiki, kurki, a kiedy maślaki?

Przepis na grzyby marynowane w occie

Mrożenie grzybów: jak mrozić grzyby?

Czy mrozić grzyby przed gotowaniem?

Grzyby kiszone - sprawdzony przepis

Jak pasteryzować grzyby?

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

ZNACZNIE więcej przepisów na przetwory znajdziecie TUTAJ!

Jak mrozić grzyby?

Wina owocowe

Październik to czas domowego wyrobu win owocowych. Domowe napoje fermentowane można praktycznie przygotować z każdego owocu, a nawet warzywa, pod warunkiem, że będą miały odpowiednią zawartość cukrów. Mogą to być winogrona, jabłka, śliwki, ale także dynia i burak. Sprawdź, z czego jeszcze i w jaki sposób można przygotować owocowe wina:  

Przetwory w październiku - wina owocowe

Beszamel - Winogrona - jakie mają wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?