Chipsy jabłkowe: jak suszyć jabłka w piekarniku, na grzejniku i w suszarce?

2016-08-25 14:06

Zapewne każdy lubi czasem pochrupać chipsy. W okresie jesienno-zimowym, kiedy tkanki tłuszczowej przybywa szybciej, klasyczne chipsy ziemniaczane warto zastąpić np. suszonymi plastrami jabłka. Taki susz przyda się także na kompot. Sprawdź, jak ususzyć jabłka w piekarniku i tym samym zrobić pyszne chipsy owocowe.

Chipsy jabłkowe: jak suszyć jabłka w piekarniku, na grzejniku i w suszarce?
Autor: thinkstockphotos.com Suszone jabłka można chrupać jak chipsy albo przyrządzić z nich aromatyczny kompot

Spis treści

  1. Jak zrobić jabłkowe chipsy?
  2. Suszenie w piekarniku
  3. Suszenie na grzejniku
  4. Suszenie w suszarce do owoców

Jak zrobić jabłkowe chipsy?

Przygotowujemy jabłka: wybieramy ładne i niepoobijane, dokładnie je myjemy i wydrążamy delikatnie środek. Następnie kroimy jabłka na talarki około 2-centymetrowej grubości.

Suszenie w piekarniku

Blachę z piekarnika lub foremkę na ciasta (powinna być dość duża) wykładamy pergaminem lub papierem pieczenia. Zapobiegnie to przyklejaniu się jabłek do blachy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100-150 stopni Celsjusza i pieczemy jabłka przez około godzinę, półtorej. Drzwiczki piekarnika powinny zostać lekko uchylone. Zapobiega to przypalaniu się jabłek, ale niezależnie od piekarnika musimy co jakiś czas zaglądać i sprawdzać stan wysuszenia owoców. 

Suszenie na grzejniku

Jabłkowe talarki można też suszyć, rozkładając je na papierze na gorącym kaloryferze. Jabłka się wysuszą, ale trwa to znacznie dłużej i wymaga od nas - dodatkowo - przykrycia suszu, ponieważ powietrze wokół grzejnika bywa zanieczyszczone kurzem i może on spadać na owoce.

Suszenie w suszarce do owoców

Najlepiej jednak jest suszyć jabłka i inne owoce w specjalnej suszarce do owoców i warzyw. Jeśli jedzenie takich przysmaków jest dla nas ważne, to koniecznie zainwestujmy w taką suszarkę. Można ją kupić w większości sklepów z AGD zwłaszcza pod koniec lata.