Kalafior

Często w tercecie z brokułami i marchewką, biały kalafior to jedno z popularniejszych warzyw w polskiej kuchni. W najprostszej wersji - polany masłem z bułką tartą. Powstają z niego zupy, zapiekanki oraz ciekawe sałatki. Kalafior preferuje krótkie gotowanie, tym bardziej że długi pobyt w wodzie wyciąga z niego część składników odżywczych.

Kalafior

Doskonała sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy

Sałatka z pieczonego kalafiora i ciecierzycy w sosie z tahini jest pyszna i pożywna. Można ją podać na południowy posiłek, zabrać do pracy lub podać na kolację. Tahini, czyli pasta sezamowa to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i magnezu. Sałatka z pieczonego kalafiora skąpana w sosie z pasty sezamowej to pokarm dla mózgu i wzmocnienie dla całego ciała. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafior z sosem brzoskwiniowym - pyszny dodatek luvb samodzielne danie

Kalafior z sosem brzoskwiniowym to ciekawa propozycja na podanie tego popularnego warzywa. Interesująca i na pewno warta wypróbowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafior po sułtańsku - z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi

Kalafiora po sułtańsku przygotowuje się z dodatkiem rodzynek i orzechów arachidowych, dzięki czemu jego smak zostaje przełamany słodką, orzechową nutą. Świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Znakomity gulasz wołowy z kalafiorem

Gulasz wołowy z kalafiorem najlepiej smakuje podany z bagietką, kuskusem lub ugotowanym na sypko ryżem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Fantastyczny kalafior po królewsku - z pieczarkami i migdałami

Kalafior po królewsku, podany z duszonymi pieczarkami i podsmażonymi na maśle migdałami, to wyjątkowa przystawka lub danie główne. Smakuje rewelacyjnie. Tak podanego kalafiora polubią nie tylko miłośnicy tego warzywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Pożywna i gęsta kalafiorowa z żółtym serem

Pożywna i gęsta zupa kalafiorowa ratuje nas przed jesienną chandrą. Zupa zagęszczona zasmażką i żółtym serem jest pełna smaku. Jej tajemnica to wstępne upieczenie kalafiora, dzięki czemu ma on wyrazisty, mniej rozwodniony smak. Bardzo łatwa do przygotowania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sałatka z pieczonego kalafiora i ziemniaków

Kalafiora można jeść na surowo, maczając w dipie lub sosie do sałatek. Surowe różyczki kalafiora można dodawać do sałatek, gotowane są składnikiem zup, zapiekanek oraz tart.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bardzo łatwa sałatka kalafiorowa z kukurydzą i kiełkami

Sałatka kalafiorowa z kukurydzą i kiełkami to świetna i sycąca przekąska lub oryginalny dodatek do obiadu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wegańska zupa z brukselki i kalafiora: zdrowa porcja warzyw dla twojej rodziny

Wegańska zupa z brukselki i kalafiora to przede wszystkim czysty smak warzyw. Smak skondensowany i absolutnie doskonały. Nie mówiąc o tym, że to zdrowa i pożądana porcja warzyw dla ciebie i twoich bliskich. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Najlepszy kalafior zapiekany w panierce

Kalafior zapiekany w panierce to pyszny dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzają się również w roli ciepłej przekąski. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 10