Zamiast sałatki ziemniaczanej robię z kalafiora. Zawsze dodaję do niej ten wyśmienity sos

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z kalafiora, na którą przepis znajdziecie poniżej, to mnóstwo smaku, zdrowia i mało kalorii. To jeden z lepszych pomysłów na wykorzystanie tego warzywa. Sekretem tego dania jest sos jogurtowy z dodatkiem czosnku, który smacznie komponuje się z kalafiorowymi różyczkami. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę z kalafiora z sosem czosnkowym i przekonajcie się, że to znakomite połączenie smaków.
Co można dodać do sałatki z kalafiora?
Sałatka kalafiorowa stanowi połączenie kilku prostych składników, które z łatwością można kupić w sklepach i na bazarkach. Przepis w punkt odpowiada na pytanie, czy czosnek pasuje do kalafiora. Co więc najlepiej komponuje się z kalafiorem?
Lista składników, które niezbędne są do przyrządzenia tej smacznej sałatki, nie jest długa. Została podzielona na dwie części, co znacznie ułatwia zakupy i przygotowanie. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- warzywa – kalafior, zielony ogórek
- dodatki – natka pietruszki, migdały
- składniki do sosu – jogurt naturalny, czosnek, musztarda, przyprawy
Jak zrobić sałatkę z kalafiora z sosem czosnkowym?
Przepis na pyszną i zdrową sałatkę z kalafiora jest łatwy i w miarę szybki. To tylko kilka bardzo łatwych kroków, które nie wymagają skomplikowanych czynności. Sałatka kalafiorowa z dodatkiem sosu z czosnku jest daniem uniwersalnym, więc przepis warto zapisać. Sprawdzi się na drugie śniadanie, lekki lunch czy kolację. Można też podawać ją jako przekąskę imprezową i dodatek do potraw z grilla. To również pomysł na lekkie i pyszne danie podczas diety odchudzającej.
Jak więc robi się smakowitą domową sałatkę z kalafiora, której smak podkręca sos czosnkowy? Wystarczy wybrać ten przepis, aby w niedługim czasie cieszyć się wybornym smakiem tego dania.
- 1. krok – pokrojenie i ugotowanie al dente kalafiora
- 2. krok – przygotowanie sosu czosnkowego
- 3. krok – połączenie kalafiora z pozostałymi składnikami
- 4. krok – skropienie sałatki z kalafiora sosem czosnkowym
Jak zrobić sos czosnkowy do kalafiora?
Sos czosnkowy to idealne uzupełnienie sałatki z kalafiora. Łączy wszystkie składniki i świetnie się z nimi komponuje. Chociaż w sklepach dostępne są gotowe sosy czosnkowe, ten wyśmienity dodatek z łatwością można zrobić w domu. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Sos jest gotowy w 5 minut. Jak go zrobić? Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Na koniec doprawia się go solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowanym sosem czosnkowym skrapia się sałatkę z kalafiora.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 1 zielony ogórek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanych migdałów
sos:- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior pokroić na drobne różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
- Jogurt naturalny przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
- Ugotowanego kalafiora przełożyć do miski. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
- Skropić sosem i posypać posiekanymi migdałami.
- Podawać od razu na drugie śniadanie, na kolację lub jako przekąskę.