Zamiast sałatki ziemniaczanej robię z kalafiora. Zawsze dodaję do niej ten wyśmienity sos

sałatka z kalafiora z sosem czosnkowym
Autor: Shutterstock Z kalafiora zrobisz pyszną i zdrową sałatkę. Jej smak idealne podkręci ten aromatyczny sos.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z kalafiora, na którą przepis znajdziecie poniżej, to mnóstwo smaku, zdrowia i mało kalorii. To jeden z lepszych pomysłów na wykorzystanie tego warzywa. Sekretem tego dania jest sos jogurtowy z dodatkiem czosnku, który smacznie komponuje się z kalafiorowymi różyczkami. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę z kalafiora z sosem czosnkowym i przekonajcie się, że to znakomite połączenie smaków.

Co można dodać do sałatki z kalafiora?

Sałatka kalafiorowa stanowi połączenie kilku prostych składników, które z łatwością można kupić w sklepach i na bazarkach. Przepis w punkt odpowiada na pytanie, czy czosnek pasuje do kalafiora. Co więc najlepiej komponuje się z kalafiorem?

Lista składników, które niezbędne są do przyrządzenia tej smacznej sałatki, nie jest długa. Została podzielona na dwie części, co znacznie ułatwia zakupy i przygotowanie. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • warzywa – kalafior, zielony ogórek
  • dodatki – natka pietruszki, migdały
  • składniki do sosu – jogurt naturalny, czosnek, musztarda, przyprawy

Jak zrobić sałatkę z kalafiora z sosem czosnkowym?

Przepis na pyszną i zdrową sałatkę z kalafiora jest łatwy i w miarę szybki. To tylko kilka bardzo łatwych kroków, które nie wymagają skomplikowanych czynności. Sałatka kalafiorowa z dodatkiem sosu z czosnku jest daniem uniwersalnym, więc przepis warto zapisać. Sprawdzi się na drugie śniadanie, lekki lunch czy kolację. Można też podawać ją jako przekąskę imprezową i dodatek do potraw z grilla. To również pomysł na lekkie i pyszne danie podczas diety odchudzającej.

Jak więc robi się smakowitą domową sałatkę z kalafiora, której smak podkręca sos czosnkowy? Wystarczy wybrać ten przepis, aby w niedługim czasie cieszyć się wybornym smakiem tego dania.

  • 1. krok – pokrojenie i ugotowanie al dente kalafiora
  • 2. krok – przygotowanie sosu czosnkowego
  • 3. krok – połączenie kalafiora z pozostałymi składnikami
  • 4. krok – skropienie sałatki z kalafiora sosem czosnkowym

Jak zrobić sos czosnkowy do kalafiora?

Sos czosnkowy to idealne uzupełnienie sałatki z kalafiora. Łączy wszystkie składniki i świetnie się z nimi komponuje. Chociaż w sklepach dostępne są gotowe sosy czosnkowe, ten wyśmienity dodatek z łatwością można zrobić w domu. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Sos jest gotowy w 5 minut. Jak go zrobić? Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Na koniec doprawia się go solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowanym sosem czosnkowym skrapia się sałatkę z kalafiora.

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanych migdałów

  • sos:
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafior pokroić na drobne różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
  • Jogurt naturalny przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki.
  • Ugotowanego kalafiora przełożyć do miski. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę ogórka oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać.
  • Skropić sosem i posypać posiekanymi migdałami.
  • Podawać od razu na drugie śniadanie, na kolację lub jako przekąskę.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej