Chrupiący kalafior w pikantnej glazurze. Wegetariański obiad w stylu azjatyckim

Chrupiący kalafior w pikantnej glazurze. Wegetariański obiad w stylu azjatyckim
Autor: Shutterstock.com Chrupiący kalafior w pikantnej glazurze. Wegetariański obiad w stylu azjatyckim
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Sprawdzony sposób na pyszny, wegetariański obiad. Aromatyczny kalafior a glazurze posypany sezamem sprawdzi się idealnie każdego dnia. Jego przygotowanie nie jest ciężkie, a smak wychodzi wyborny. Chcesz trochę zamieszać w swoim tygodniowym menu? Ten kalafior sprawdzi się doskonale.

Wegetariański obiad, który zasmakuje każdemu. Idealny sposób na chrupiący kalafior w glazurze

Prosty sposób na aromatyczny wegetariański obiad. Ten kalafior w lepkiej glazurze sprawdzi się idealnie na ciekawy obiad w azjatyckim stylu. Jest prosty w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle chrupiący i pełen smaku. A to wszystko przy niewielkim wkładzie własnym jeśli chodzi o pracę.

Tak przygotowany kalafior to idealny sposób, by trochę zamieszać w codziennym jadłospisie. W ten sposób możemy rozkoszować się posiłkiem, który zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i mięsożercą. A co więcej w łatwy sposób możemy zamienić ten kalafior na wegański. Wystarczy podmienić miód na syrop klonowy.

Ten przepis wychodzi pełen smaku i aromatu. Chrupiące kawałki kalafiora świetnie komponują się z prostą glazurą, która dokładnie je oblepia tworząc naprawdę aromatyczne danie.

Nasz kalafior można podawać jako przekąskę lub danie główne. Świetnie będzie komponował się z ryżem i surówkami. To wspaniały sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny, które sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Jeśli więc szukasz ciekawej inspiracji, ta sprawdzi się doskonale.

SKŁADNIKI

  • 1 średni kalafior
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek wody
  • Na glazurę:
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • 5 łyżek sosy sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka ostrego sosu
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  • W misce mieszamy mąkę, skrobię, olej, posiekany czosnek i wodę.
  • Kalafiora dzielimy na różyczki.
  • Każdą różyczkę maczamy w naszej mieszance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 20 minut.
  • W tym czasie w rondelku podgrzewamy olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, ostry sos oraz starty imbir i czosnek.
  • W małej miseczce mieszamy skrobię i wodę, a następnie dodajemy do sosu.
  • Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dodajemy miód.
  • Gotowy kalafior wrzucamy do sosu i posypujemy sezamem.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej