Chrupiący kalafior w pikantnej glazurze. Wegetariański obiad w stylu azjatyckim

Dieta wegetariańska
Sprawdzony sposób na pyszny, wegetariański obiad. Aromatyczny kalafior a glazurze posypany sezamem sprawdzi się idealnie każdego dnia. Jego przygotowanie nie jest ciężkie, a smak wychodzi wyborny. Chcesz trochę zamieszać w swoim tygodniowym menu? Ten kalafior sprawdzi się doskonale.
Wegetariański obiad, który zasmakuje każdemu. Idealny sposób na chrupiący kalafior w glazurze
Prosty sposób na aromatyczny wegetariański obiad. Ten kalafior w lepkiej glazurze sprawdzi się idealnie na ciekawy obiad w azjatyckim stylu. Jest prosty w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle chrupiący i pełen smaku. A to wszystko przy niewielkim wkładzie własnym jeśli chodzi o pracę.
Tak przygotowany kalafior to idealny sposób, by trochę zamieszać w codziennym jadłospisie. W ten sposób możemy rozkoszować się posiłkiem, który zasmakuje zarówno wegetarianom, jak i mięsożercą. A co więcej w łatwy sposób możemy zamienić ten kalafior na wegański. Wystarczy podmienić miód na syrop klonowy.
Ten przepis wychodzi pełen smaku i aromatu. Chrupiące kawałki kalafiora świetnie komponują się z prostą glazurą, która dokładnie je oblepia tworząc naprawdę aromatyczne danie.
Nasz kalafior można podawać jako przekąskę lub danie główne. Świetnie będzie komponował się z ryżem i surówkami. To wspaniały sposób na aromatyczny obiad dla całej rodziny, które sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Jeśli więc szukasz ciekawej inspiracji, ta sprawdzi się doskonale.
SKŁADNIKI
- 1 średni kalafior
- 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek wody
- Na glazurę:
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- 5 łyżek sosy sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka ostrego sosu
- 2,5 cm korzenia imbiru
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- sezam
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- W misce mieszamy mąkę, skrobię, olej, posiekany czosnek i wodę.
- Kalafiora dzielimy na różyczki.
- Każdą różyczkę maczamy w naszej mieszance i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 20 minut.
- W tym czasie w rondelku podgrzewamy olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, ostry sos oraz starty imbir i czosnek.
- W małej miseczce mieszamy skrobię i wodę, a następnie dodajemy do sosu.
- Kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dodajemy miód.
- Gotowy kalafior wrzucamy do sosu i posypujemy sezamem.