Kalafior w tym aromatycznym sosie to mój sposób na zdrowy obiad. Tylko naturalne składniki i mnóstwo smaku
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Duszony kalafior w sosie pomidorowym to pomysł, jak podać to smaczne i zdrowe warzywo inaczej. Przepis nie jest trudny, a efekt zachwyca. To proste wegańskie danie jest pyszne i aromatyczne. Idealnie sprawdzi się na obiad nawet podczas diety. Poznajcie przepis na wyśmienitego kalafiora duszonego w obłędnym sosie pomidorowym.
Czy sos pomidorowy pasuje do kalafiora?
Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo, które pysznie komponuje się z aromatycznym sosem pomidorowym. Zarówno kalafior, jak i sos pomidorowy są uniwersalne i można je łączyć z różnymi przyprawami, ziołami i dodatkami, tworząc różnorodne dania. Na początek warto wypróbować przepis na kalafiora duszonego w sosie pomidorowym, który znajdziecie poniżej. Delikatny kalafior doskonale współpracuje z bogatym smakiem sosu pomidorowego. To danie podbije każde podniebienie.
Co dodać do kalafiora, żeby był smaczny?
Kalafior duszony w sosie pomidorowym przygotowany według tego prostego przepisu to danie wegańskie. Oznacza to, że na liście składników nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy połączyć kalafiora z kilkoma dodatkami, aby był smaczny. To zdrowe danie, które jest bogate w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Aby je przygotować, potrzebnych jest tylko parę składników roślinnych i przypraw, które są łatwo dostępne przez cały rok.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić smacznego kalafiora w sosie pomidorowym? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- kalafior
- passata pomidorowa
- suszone pomidory w oleju
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, bazylia, oregano
Jak zrobić kalafiora duszonego w sosie pomidorowym?
Przepis na pełnego smaku i aromatu kalafiora w wybornym sosie pomidorowym jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni. Wystarczy pół godziny, aby poznać wyśmienity smak tego zdrowego dania. Tak przyrządzony kalafior to pomysł na wege obiad lub dodatek do dania głównego. Potrawa jest pyszna, sycąca i poprawia humor. Sprawdzi się więc w chłodniejsze jesienne dni.
Jak więc przyrządzić kalafiora duszonego w sosie pomidorowym? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i zawsze się udaje. Przekonajcie się, że zdrowe i wegańskie jedzenie jest pyszne i aromatyczne.
- 1. krok – ugotowanie różyczek kalafiora
- 2. krok – podsmażenie czosnku, suszonych pomidorów i kalafiora
- 3. krok – wlanie passaty pomidorowej i doprawienie dania
- 4. krok – duszenie kalafiora w sosie pomidorowym przez 15 minut
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 200 ml passaty pomidorowej
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior pokroić na różyczki. Ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojony w cienkie plasterki czosnek, aż stanie się aromatyczny.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i ugotowanego kalafiora. Wymieszać i smażyć około 3 minut.
- Wlać passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu około 10 minut.
- Zdjąć pokrywkę i smażyć, aż sos zgęstnieje.
- Podawać posypane świeżymi ziołami na obiad lub jako dodatek do dania głównego.