Pomidorowy potencjał – passata, pulpa i przecier przez cały rok

2024-05-21 8:28 Materiał sponsorowany

Pomidory są niezwykle wszechstronnym składnikiem w kuchni, znanym z bogatego smaku i wielu korzyści zdrowotnych. Najsmaczniejsze świeże pomidory dostępne są jednak jedynie w sezonie – pod koniec lata. Tylko te dojrzewające na słońcu dostarczają całego spektrum składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że zimą i wiosną nie możemy cieszyć się ich smakiem. Wtedy najlepiej wybrać dobre jakościowo przetwory, które smakiem i jakością biją na głowę te świeże dostępne w tym czasie marketach. Co przyrządzić z pomidorów w puszce i do jakich dań zastosować passatę? Podpowiadamy!

North Coast_CIRIO_danie
Autor: North Coast

Zarówno pomidory w puszce (pelati lub pulpa), jak i passata (czyli przecier), to popularne formy przetworów pomidorowych, które odgrywają ważną rolę w wielu kuchniach na całym świecie. Dzięki swojej wyjątkowej wartości odżywczej i łatwości użycia, pomidory w tych formach stanowią nieodłączny element zarówno kuchni domowej, jak i profesjonalnej – również w Polsce. Zimą i wiosną zdecydowanie zdrowiej i smaczniej jest jeść pomidory konserwowe z puszki, koncentraty, passaty, niż kupować świeże w sklepie, które są nafaszerowane chemią i całkowicie pozbawione smaku, a do tego drogie. Takie pomidory można w ostateczności użyć bardziej dla walorów dekoracyjnych niż smakowych.

To, że nie mamy zwyczaju przygotowywać z nich dań ciepłych – sosów czy zup również ma swoje uzasadnienie. Nie uzyskamy z nich ani odpowiedniej konsystencji, ani smaku potrawy. W takiej sytuacji zawsze warto mieć pod ręką pomidory w puszce lub passatę. Dobrej jakości przetwory z pomidorów zachowują wiele swoich cennych właściwości odżywczych, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do zrównoważonej diety.

Pomidory w puszcze – wyrazista tekstura i mnogość zastosowań

Proces przygotowywania pomidorów w puszce polega na podgrzewaniu warzyw w ich naturalnych sokach lub w dodanym płynie (np. wodzie czy soku z cytryny), a następnie hermetycznym zamknięciu puszek, co uniemożliwia dostęp powietrza i mikroorganizmów, które mogłyby spowodować zepsucie produktu. Dzięki temu pomidory zachowują swój niepowtarzalny smak i aromat oraz większość składników odżywczych, a dodatkowo zyskują długi termin przydatności.

Pomidory w puszcze dostępne są na rynku w różnych opcjach. W ofercie włoskiej marki Cirio znajdziemy pomidory całe bez skórki, pomidorki koktajlowe oraz pomidory w kawałkach. Te ostatnie w formie naturalnej lub z dodatkami – na przykład czosnkiem lub bazylią. Pomidory z puszki znakomicie sprawdzają się przy przygotowywaniu sosów, gulaszy i zup, które wymagają dłuższej obróbki termicznej.

Pomidory w puszce są łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych na całym świecie. Ich gotowość do użycia i łatwość przechowywania czynią je idealnym składnikiem do szybkiego użycia w różnych potrawach. Ich intensywny smak doskonale uzupełnia pozostałe składniki i nadaje potrawom niepowtarzalny aromat.

CIRIO_seria
Autor: North Coast

Do czego używać passaty pomidorowej?

Z kolei passata pomidorowa to pomidory przecierane przez sito i poddane dłuższej obróbce termicznej. Passata nie wymaga gotowania i stanowi doskonałą bazę do przygotowania sosów pomidorowych do makaronów, pizzy czy risotto. Jej gładka tekstura ułatwia łączenie się z innymi składnikami i tworzenie jedwabistych, aromatycznych zup. Passata może być również używana jako składnik marynat do mięs – podkreśla wtedy smak mięsa oraz pozwala zachować wilgotność podczas gotowania. Passata może być wykorzystywana także do przygotowania dipów, past czy farszu, dodając im świeżości i koloru. Passata świetnie sprawdza się jako bazowy składnik do przygotowywania innych przetworów, takich jak ketchup, sos salsa czy marynata pomidorowa. W ofercie marki Cirio znajdziemy dwie wersje tego produktu o zróżnicowanej konsystencji – Passata Rustica ma bardziej zróżnicowaną, delikatnie grudkowatą konsystencję. Z kolei wersja Verace jest przecierana przez sito o bardzo drobnych oczkach, dzięki czemu uzyskuje się idealnie gładki i aksamitny sos.

CIRIO_passata_vellutata di pomodoro
Autor: North Coast

Nie zapominajmy o koncentracie

Ofertę każdego producenta przetworów pomidorowych uzupełnia koncentrat lub pasta. Produkty te dostępne są w aluminiowych pojemniczkach oraz tubach o niewielkiej pojemności i długim terminie przydatności. Przygotowuje się przez wielogodzinne odparowywanie wody z owoców, dzięki czemu powstaje bardzo gęsta i niezwykle intensywna w smaku pasta. Odrobina koncentratu pozwoli podkręcić smak każdego sosu czy zupy. Dodatkowo koncentrat świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek. Cieniutka warstwa pasty pomidorowej nie zawiera w sobie nic poza… pomidorami. Żadnych sztucznych dodatków, barwników, ulepszaczy. To znakomita alternatywa dla często wątpliwej jakości sklepowych koncentratów.

Wybieraj najlepsze jakościowo produkty

Zarówno pomidory w puszce, jak i passata, oferują liczne korzyści i zastosowania w kuchni. Ich wszechstronność, łatwość przechowywania i bogactwo składników odżywczych sprawiają, że są niezastąpionym elementem wielu potraw na całym świecie. Pomidory w tych formach są gwarancją intensywnego smaku i jakości. Dlatego warto mieć  zawsze pod ręką w swojej kuchni przetwory sprawdzonego producenta.

Marka Cirio oferuje pomidory w różnych formatach. Sosy, pasty i koncentraty Cirio przygotowywane są z najlepszych, starannie wyselekcjonowanych surowców. Cirio wykorzystuje do produkcji wyłącznie włoskie pomidory, które zbierane są w optymalnej fazie dojrzałości i przetwarzane tego samego dnia. W zależności od typu końcowego produktu (przecier, pomidory bez skóry, pomidory w kawałkach) surowce poddawane są indywidualnym procesom przetwórczym, które nie przekraczają 24 godzin. Dlatego kupując produkty Cirio, można być pewnym, że wybiera się nie tylko doskonały smak, ale także świeżość, zdrowe i wartościowe składniki.

Szybka zupa z pomidorów z puszki - lepsza niż pomidorówka mamy

Składniki:

2 puszki pomidorów Cirio krojonych

2 łyżki masła

1 łyżka koncentratu Cirio (opcjonalnie)

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie wody)

sól, pieprz do smaku

zielenina lub śmietana do dekoracji

ugotowany makaron

Przygotowanie:

1. W żeliwnym garnku lub wysokiej patelni rozgrzać na średnim ogniu masło. Gdy tylko się rozpuści dodać pomidory wraz z sokiem i dusić przez kilka minut, aż zaczną intensywnie pachnieć.

2. Podsmażone pomidory zalać bulionem lub wodą (jeśli były podsmażane na patelni, przełożyć uprzednio do garnka). Aby uzyskać ostrzejszy smak, dodać koncentrat (opcjonalnie).

3. Zupę zagotować i podgrzewać jeszcze 5 min na średnim ogniu. Przyprawić o smaku solą i pieprzem.

Zupę podawać z makaronem. Udekorować zieleniną (bazylia, natka pietruszki) lub kleksem śmietany.

Smacznego!                    

Czytaj więcej o śródziemnomorskich smakach