Dietetycy je polecają! Ekspresowe danie, które naprawdę smakuje

2025-12-09 11:45

Okres przedświąteczny potrafi być stresujący i bardzo zapracowany. Często nie mamy czasu przygotowywać wymyślnych dań na obiad, większość swojej uwagi poświęcając potrawom wigilijnym. W tym właśnie przypadku najlepiej sięgać po szybkie i proste przepisy. Ten aromatyczny i zdrowy ryż smażony z kalafiorem to idealny przykład.

Dietetycy je polecają! Ekspresowe danie, które naprawdę smakuje

i

Autor: Liudmyla Chuhunova/ Shutterstock
łatwy
10 min
3

Dieta wegetariańska

Szybki obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników

Szybko, prosto i zdrowo. Aromatyczny smażony ryż z kalafiorem to świetny pomysł na szybki obiad, który nie tylko prosto przygotujemy, ale na spokojnie się nim najemy. A co najlepsze? To świetny pomysł na wykorzystanie ryżu, który został nam z dnia poprzedniego.

Ten pomysł na obiad jest idealny nie tylko dla zapracowanych, ale również dla tych, którzy nie mają ochoty całymi godzinami stać przy garach. Wystarczy kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by przygotować danie, które zachwyca.

Przygotuj jak lubisz. Dla każdego coś dobrego

Nasze danie jest całkowicie wegetariańskie, jednak jeśli chcemy, możemy zamienić jajka na tofu, by było ono wegańskie. Ciekawym pomysłem dla mięsożerców będzie również dodatek pokrojonego, gotowanego kurczaka - wówczas danie będzie jeszcze bardziej sycące.

To danie świetnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i kolację. Można je przygotowywać na najróżniejsze sposoby, więc każdy znajdzie przepis, który się najlepiej sprawdzi. Nie ma co się długo zastanawiać. To danie zachwyca prostotą i niesamowitym smakiem.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ryżu 
  • 1 mały kalafior 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki mrożonego groszku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż gotujemy i dokładnie studzimy (najlepszy będzie ugotowany dzień wcześniej).
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy pokrojoną cebulę i marchewkę, posiekany czosnek i różyczki kalafiora.
  • Smażymy kilka minut.
  • Dodajemy jajka i całosć dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy zimny ryż i groszek.
  • Smażymy, mieszając aż wszystko się połączy i podgrzeje.
  • Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i doprawiamy do smaku.
  • Podajemy posypany posiekanym szczypiorkiem.
Jajka – zdrowie w skorupce
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...