Jakie są wartości odżywcze grzybów?

2016-08-24 14:21

To, że grzyby są pyszne wie każdy smakosz! Ale czy poza walorami smakowymi grzyby nam służą? Czy grzyby są zdrowe? Jakie składniki odżywcze mają grzyby?

Jakie są wartości odżywcze grzybów?
Autor: thinkstockphotos.com Grzyby mają niewiele białka i witamin, zawierają jednak sporo składników mineralnych

Lubisz grzyby? Są częstym gościem na twoim talerzu? Niestety mamy złą wiadomość: musisz ograniczyć ich spożywanie. Mają co prawda niewiele kalorii i na pewno nie tuczą, ale za to są bardzo ciężkostrawne.

Co więcej ich wartość odżywcza także jest niewielka. Świeże grzyby zawierają około 90 procent wody, niepełnowartościowe białko, bardzo mało węglowodanów, tłuszczów  i witamin. Mają jednak sporo składników mineralnych - to ich niewątpliwa zaleta.

Najwięcej witaminy C mają kurki, pieczarki i borowiki. W grzybach znajduje się tzw. grzybnik, który nie jest trawiony przez nasz organizm i dodatkowo utrudnia przyswajanie przez organizm innych składników pokarmowych. Dlatego najlepiej potraktować grzyby jako dodatek do dań mięsnych, kasz, zup, sosów. 

Podczas wymyślania potrawy warto mieć z tyłu głowy, że ich jedyne walory to piękny zapach oraz charakterystyczny smak. Lekarze często zwracają uwagę, aby ich nie podawać osobom starszym oraz dzieciom - ich organizmy są bardzo wrażliwe i łatwo może dojść do zatrucia pokarmowego albo niestrawności.