Jakie są wartości odżywcze grzybów?
To, że grzyby są pyszne wie każdy smakosz! Ale czy poza walorami smakowymi grzyby nam służą? Czy grzyby są zdrowe? Jakie składniki odżywcze mają grzyby?
Lubisz grzyby? Są częstym gościem na twoim talerzu? Niestety mamy złą wiadomość: musisz ograniczyć ich spożywanie. Mają co prawda niewiele kalorii i na pewno nie tuczą, ale za to są bardzo ciężkostrawne.
Co więcej ich wartość odżywcza także jest niewielka. Świeże grzyby zawierają około 90 procent wody, niepełnowartościowe białko, bardzo mało węglowodanów, tłuszczów i witamin. Mają jednak sporo składników mineralnych - to ich niewątpliwa zaleta.
Najwięcej witaminy C mają kurki, pieczarki i borowiki. W grzybach znajduje się tzw. grzybnik, który nie jest trawiony przez nasz organizm i dodatkowo utrudnia przyswajanie przez organizm innych składników pokarmowych. Dlatego najlepiej potraktować grzyby jako dodatek do dań mięsnych, kasz, zup, sosów.
Podczas wymyślania potrawy warto mieć z tyłu głowy, że ich jedyne walory to piękny zapach oraz charakterystyczny smak. Lekarze często zwracają uwagę, aby ich nie podawać osobom starszym oraz dzieciom - ich organizmy są bardzo wrażliwe i łatwo może dojść do zatrucia pokarmowego albo niestrawności.