Lubisz grzyby? Są częstym gościem na twoim talerzu? Niestety mamy złą wiadomość: musisz ograniczyć ich spożywanie. Mają co prawda niewiele kalorii i na pewno nie tuczą, ale za to są bardzo ciężkostrawne.
Co więcej ich wartość odżywcza także jest niewielka. Świeże grzyby zawierają około 90 procent wody, niepełnowartościowe białko, bardzo mało węglowodanów, tłuszczów i witamin. Mają jednak sporo składników mineralnych - to ich niewątpliwa zaleta.
Najwięcej witaminy C mają kurki, pieczarki i borowiki. W grzybach znajduje się tzw. grzybnik, który nie jest trawiony przez nasz organizm i dodatkowo utrudnia przyswajanie przez organizm innych składników pokarmowych. Dlatego najlepiej potraktować grzyby jako dodatek do dań mięsnych, kasz, zup, sosów.
Podczas wymyślania potrawy warto mieć z tyłu głowy, że ich jedyne walory to piękny zapach oraz charakterystyczny smak. Lekarze często zwracają uwagę, aby ich nie podawać osobom starszym oraz dzieciom - ich organizmy są bardzo wrażliwe i łatwo może dojść do zatrucia pokarmowego albo niestrawności.