Jabłka: jakie są najlepsze odmiany jabłek? [PRZEWODNIK]
Jabłka to jedne w najpopularniejszych owoców w Polsce. Poznaj różne odmiany jabłek i sprawdź, do jakich potraw najbardziej się nadają.
Spis treści
Szczególnie w sezonie zastanawiamy się do czego najlepiej nadają się poszczególne odmiany jabłek i czym się od siebie różnią. Przygotowaliśmy więc krótką charakterystykę najlepszych odmian.
Antonówki
Żółte, średniej wielkości, twarde i kwaśne. Najlepsze do ciast, szczególnie szarlotki! Można je gotować i piec – są pyszne!
Papierówki
Białożółte, kruche, lekko kwaskowate, najlepiej je od razu jeść, ewentualnie zrobić z nich kompot.
Ligole
Duże, żółto-czerwone, twarde i błyszczące, w smaku lekko słodkie, nie można się im oprzeć.
Lobo
Zielono-żółte, z bordowym rumieńcem, odmiana niespecjalnie aromatyczna.
Cortlandy
Mają charakterystyczną „tłustą” skórkę. Duże, kuliste, soczyste i słodkie. Nie ciemnieją po przekrojeniu. Idealne jako dodatek do mięs i sałatek.
Malinówki
Mają bordową, ciemną skórkę i kruchy miąższ, a także charakterystyczny posmak malinowy. Nie można zbyt długo ich przechowywać.
Championy
Duże, słodkie, o kształcie gruszki. Świetne do musów, soków, przecierów, dżemów. Lubiane przez dzieci.
Mekintosze
Średnie, czerwone, twarde, słodko-kwaśne. Odmiana zimowa.
Renety
Żółte, średniej wielkości, o korzennym aromacie. Świetne na przetwory.