Jabłka: jakie są najlepsze odmiany jabłek? [PRZEWODNIK]

2021-09-23 10:23 EK
Jabłka: jakie są najlepsze odmiany jabłek? [PRZEWODNIK]
Autor: Shutterstock.com Resort rolnictwa szuka rynków zbytu

Jabłka to jedne w najpopularniejszych owoców w Polsce. Poznaj różne odmiany jabłek i sprawdź, do jakich potraw najbardziej się nadają.

Szczególnie w sezonie zastanawiamy się do czego najlepiej nadają się poszczególne odmiany jabłek i czym się od siebie różnią. Przygotowaliśmy więc krótką charakterystykę najlepszych odmian.

Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Antonówki

Żółte, średniej wielkości, twarde i kwaśne. Najlepsze do ciast, szczególnie szarlotki! Można je gotować i piec – są pyszne!

Papierówki

Białożółte, kruche, lekko kwaskowate, najlepiej je od razu jeść, ewentualnie zrobić z nich kompot.

Ligole

Duże, żółto-czerwone, twarde i błyszczące, w smaku lekko słodkie, nie można się im oprzeć.

Lobo

Zielono-żółte, z bordowym rumieńcem, odmiana niespecjalnie aromatyczna.

Cortlandy

Mają charakterystyczną „tłustą” skórkę. Duże, kuliste, soczyste i słodkie. Nie ciemnieją po przekrojeniu. Idealne jako dodatek do mięs i sałatek.

Malinówki

Mają bordową, ciemną skórkę i kruchy miąższ, a także charakterystyczny posmak malinowy. Nie można zbyt długo ich przechowywać.

Championy

Duże, słodkie, o kształcie gruszki. Świetne do musów, soków, przecierów, dżemów. Lubiane przez dzieci.

Mekintosze

Średnie, czerwone, twarde, słodko-kwaśne. Odmiana zimowa.

Renety

Żółte, średniej wielkości, o korzennym aromacie. Świetne na przetwory.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE